Schokkend: 320.000 gezonde levensjaren verloren door uitgestelde operaties in coronatijd Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

RIVM: 320.000 gezonde levensjaren verloren door uitgestelde operaties in coronatijd

Maandenlang wachten op een nieuwe knie of heup, na twee jaar nog geen operatie voor staar: door het coronavirus zijn veel zogenoemde ‘planbare operaties’ lange tijd uitgesteld. En dat is niet zonder gevolgen. Uit een berekening van het RIVM blijkt nu dat door de uitgestelde operaties uit coronajaren 2020 en 2021, minimaal 320.000 gezonde levensjaren verloren zijn gegaan.

En de kans is klein dat dit verlies van gezondheid nog teruggewonnen kan worden, zegt het instituut.

Planbare operaties uitgesteld

Nederlandse ziekenhuizen doen elk jaar ongeveer 900.000 van die ‘planbare operaties’. Dat zijn ingrepen die medisch gezien meer dan een maand kunnen wachten. Je kunt dan denken aan het krijgen van een nieuwe heup, knie of schouder, een liesbreukoperatie of een operatie bij staar.

Toen het coronavirus in 2020 en 2021 zorgde voor een enorme druk op de zorgbranche en er zelfs sprake was van een zorginfarct, zijn 305.000 van de totaal 1,8 miljoen planbare ingrepen niet doorgegaan of uitgesteld. Alleen spoedoperaties gingen tijdens de hoogste coronapieken door, bijvoorbeeld dringende operaties bij kankerpatiënten en na verkeersongevallen.

Verloren gezonde levensjaren

Hoewel veel mensen door het uitstellen van de planbare operaties niet direct in levensgevaar waren, merken zij wel de effecten hiervan. Er wordt niet voor niets een ingreep gepland: operaties verbeteren je gezondheid. Als de operatie dan niet of pas veel later wordt uitgevoerd, is er een langere tijd dat je veel minder gezond en prettig leeft, dan wanneer de operatie wel was uitgevoerd. Op die manier heeft het RIVM nu berekend dat er 320.000 gezonde levensjaren verloren gegaan zijn. En het daadwerkelijke aantal kan hoger liggen, omdat niet alle vormen van zorg zijn meegeteld. Zorg op poliklinieken telt bijvoorbeeld niet, net als de gevolgen van uitgestelde diagnoses.

En dat is maar moeilijk in te halen. Er moeten landelijk nog ruim 100.000 operaties uit de coronatijd ingehaald worden, maar met het tekort aan zorgpersoneel en het hoge ziekteverzuim gaat het nog niet snel. Het RIVM raadt minister Kuipers van Volksgezondheid dan ook aan een plan te maken voor hoe de zorg ingehaald kan worden, én hoe bij een volgende coronagolf voorkomen kan worden dat er opnieuw operaties moeten worden uitgesteld.

Heb jij ook te maken gehad met een uitgestelde operatie? Dan komen we graag met je in contact. Stuur ons een berichtje op Facebook of Instagram of mail naar oproep@margriet.nl.

Bron | RIVM

Ilse van RoekelGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden