Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze risico’s zitten aan het slikken van maagzuurremmers

deze-risicos-zitten-aan-het-slikken-van-maagzuurremmers.jpg

Zo’n 2,8 miljoen Nederlanders met maagklachten slikken regelmatig sterke maagzuurremmers op recept. En het slikken van die maagzuurremmers is niet zonder risico’s, zeggen experts. Onder andere botbreuken en een vitamine B12-tekort liggen op de loer.

En dat terwijl de zogeheten protonpompremmers volgens Zorginstituut Nederland vaak onterecht voorgeschreven worden.

Brandend maagzuur

Maagzuur hebben we allemaal hard nodig: het helpt bij de spijsvertering en beschermt het lichaam tegen bacteriën. Zolang het in je maag blijft merk je eigenlijk niets van dit zuur, omdat dat orgaan beschermd is met een dikke slijmlaag. Maar zodra het iets omhoog komt, in de slokdarm, geeft het een vervelend en brandend gevoel. Dan ontstaan er dus die zure, pijnlijke oprispingen waar veel mensen last van hebben; in de volksmond ook wel brandend maagzuur genoemd.

Mensen die zeer regelmatig last hebben van die klachten, slikken vaak maagzuurremmers. Dat kunnen simpele kalktabletten van de drogist zijn, maar bijna drie miljoen Nederlanders krijgen dat soort medicatie voorgeschreven. Het gaat dan om protonpompremmers, zoals Omeprazol en Pantoprazol.

Te snel voorgeschreven

En dat is vaak niet nodig, zegt het onderzoeksteam van Zorginstituut Nederland nu. Pas als veranderingen in de levensstijl niets opleveren én milde maagzuurremmers niet voldoende doen, zou deze sterke medicatie ingezet moeten worden. Momenteel worden protonpompremmers vaak al gegeven als iemand zich voor het eerst met maagklachten meldt bij de huisarts. Zeker nu we weten dat er risico’s zitten aan maagzuurremmers, moet hier volgens de experts verandering in komen.

Risico’s van maagzuurremmers

Maar om welke risico’s gaat het dan, die kunnen ontstaan als je langdurig dit soort sterkte maagzuurremmers slikt? We zetten er een aantal op een rij. Let op: hoewel het slikken van deze medicatie op lange termijn voor klachten kan zorgen, is het onverstandig hiermee te stoppen zonder overleg met de dokter die deze medicatie voorgeschreven heeft.

1. Kans op een B12-tekort

Protonpompremmers remmen de werking van maagzuur gedeeltelijk, waardoor je voeding anders verteerd wordt. Sommige voedingsstoffen kun je daardoor minder goed opnemen, wat voor de nodige risico’s kan zorgen als je deze maagzuurremmers slikt. Zo ligt een B12-tekort op de loer. Een B12-tekort kun je herkennen aan onder andere moeheid, oorsuizen, duizeligheid, benauwdheid en misselijkheid. Als je deze symptomen hebt is het verstandig tijdig contact op te nemen met de arts die deze medicijnen voorschrijft; een tekort aan vitamine B12 kan namelijk ernstige gevolgen hebben op de lange termijn.

2. Meer kans op botbreuken

Huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Mattijs Numans zegt tegen AD dat de kans op botbreuken ook toeneemt als je langdurig maagzuurremmers slikt. De oorzaak daarvan ligt wederom bij een opnameprobleem van vitaminen en mineralen, in dit geval kalk. Die stof is essentieel voor de opbouw en het behoudt van gezonde botten; bij een tekort kan osteoporose ontstaan. “Het is idioot dat zo’n 3 miljoen mensen zulke middelen gebruiken”, zegt Numans dan ook.

3. Vaker darminfecties door maagzuurremmers

Bacteriën die op voedsel zitten, worden normaal gesproken al in je maag gedood door het maagzuur. Maar als je (langdurig) protonpompremmers slikt, wordt je maagzuur minder zuur. Dat zorgt voor een afname in de klachten van brandend maagzuur, maakt vergroot óók de kans op darminfecties. Bacteriën die op voedsel zitten kunnen namelijk makkelijker overleven in de maag, als de omgeving daar minder zuur is. Ze gaan dan vervolgens door naar de darmen, waar ze voor een infectie kunnen vormen. Daardoor neemt het risico op een infectie met bijvoorbeeld salmonella, campylobacter of e.coli toe als je deze medicatie gebruikt.

4. Sneller een magnesiumtekort

Slik je maagzuurremmers en heb je vaak last van spierkrampen, nervositeit, migraine, rusteloze benen of koude handen? Dan zou het kunnen dat je een magnesiumtekort hebt. Ook dat is namelijk één van de risico’s die je loopt als je langdurig sterke maagzuurremmers gebruikt. Net als bij het tekort aan kalk en vitamine B12, is ook hier weer sprake van een opnamestoornis omdat de maag de stof niet op de juiste manier vrijmaakt voor opname in de dunne darm.

Overige risico’s van maagzuurremmers

Maar dat zijn niet de enige risico’s die er zijn aan het langdurig slikken van sterke maagzuurremmers. Zo neemt ook het risico op chronische nieraandoeningen toe, komen luchtweginfecties vaker voor bij mensen die deze medicatie gebruiken én loop je meer kans op een ijzertekort. De maagfunctie kan daarnaast beïnvloed worden door protonpompremmers. Hoewel het slikken van maagzuurremmers soms nodig is, zou er volgens Zorginstituut Nederland dus vaker geprobeerd moeten worden om het gebruik hiervan zo lang mogelijk uit te stellen.

Bron | AD, Zorginstituut Nederland, Stichting B12-tekort, RIVM, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Beeld | Getty Images

Margriet 38 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: dag extra kilo’s (ook boven de vijftig), een pluktuin aan huis, de mooiste natuurfoto’s met je smartphone, interviews met vier grappige Nederlandse vrouwen en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant