Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom het voor 60-plussers niet goed is om meer dan 9 uur per nacht te slapen

te-lang-slapen-risico-ouderen-margriet.jpg

Veel mensen verlangen naar de tijd dat ze met pensioen gaan en geen wekker meer hoeven te zetten. Toch is het ook voor ouderen belangrijk om op tijd uit bed te stappen. Chinese onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat langslapers meer kans hebben op het krijgen van een beroerte.

En dit geldt niet alleen voor de nachtelijke uurtjes.

Grootschalig onderzoek

Onderzoekers van de Huazhong University of Science and Technology schrijven in het medische vakblad American Academy of Neurologie, dat er een verband is tussen het risico op lange middagdutjes, langslapers en het risico op een beroerte. De wetenschappers baseren deze conclusie op een onderzoek onder 31.750 Chinezen met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar. De deelnemers aan het onderzoek kenden voorafgaand aan het onderzoek geen grote gezondheidsproblemen. Gedurende een periode van zes jaar vulden zij vragen in over hun slaapgewoonten.

Middagdutje

Uit de resultaten bleek dat de Chinese ouderen dol zijn op een middagslaapje. “Middagdutjes zijn gebruikelijk in China”, verklaart onderzoeker zei Xiaomin Zhang. Negen procent van de ondervraagden beperkte dit niet tot een powernap: zij gaven namelijk aan dat hun middagslaapje vaak langer duurde dan negentig minuten. Toen de onderzoekers deze resultaten vergeleken met een analyse van het aantal beroerten, viel hen iets opvallends op. Ouderen die tussen de middag meer dan anderhalf uur sliepen, hadden maar liefst 25 procent  meer kans op een beroerte dan mensen die een dutje deden dat maximaal een uur duurde.

Meer dan 9 uur slapen

Naast dat de groep veel middagdutjes deed, bleek een groot deel van hen ook te bestaan uit langslapers. 24 procent van de groep gaf namelijk aan dat ze negen uur of meer sliepen gedurende de nacht. En hoewel een te korte nachtrust niet goed voor je is, blijkt ook een te lange nachtrust schadelijk te zijn. Volgens de onderzoekers hadden deze langslapers namelijk 23 procent meer kans om later een beroerte te krijgen dan mensen die minder nachtelijke uren maakten.

Lees ook
Mijn verhaal: ‘Na nachten van 9 uur slapen was ik nóg moe’

Mogelijke verklaring

Volgens de onderzoekers, had het verhoogde risico op een beroerte van de proefpersonen niks met zaken als roken of een hoge bloeddruk te maken. Maar het verband tussen lang slapen en het risico op een beroerte, kunnen ze ook nog niet helemaal verklaren. “Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe lange dutjes en ’s nachts langer slapen kan worden gekoppeld aan een verhoogd risico op een beroerte”, stelt onderzoeker Zhang. “Eerdere studies hebben aangetoond dat lange middagslapers en slapers ongunstige veranderingen in hun cholesterolgehalte en een verhoogde tailleomtrek hebben. Van beide is bekend dat ze risicofactoren voor een beroerte kunnenzijn. Bovendien kan lang slapen een inactieve levensstijl suggereren, wat ook verband houdt met een verhoogd risico op een beroerte.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Science Daily
Beeld | iStock

Ook interessant