Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ringworm: voorkomen, herkennen en behandelen

ringworm-arm-vrouw.jpg

Heb je last van ronde en rode schilferige kringen op je huid? Dan heb je waarschijnlijk te maken met ringworm. Dit is een schimmelinfectie die vaak bij mensen voorkomt, maar ook veel bij cavia’s en katten. Zo herken, voorkom en behandel je ringworm. 

Ringworm kan gelukkig weinig kwaad, maar echt prettig is het niet.  

Ringworm herkennen

Hoewel de naam doet vermoeden dat het om een worm of een soort mijt gaat, is ringworm eigenlijk gewoon een huidschimmel. Het dankt zijn naam vooral aan de cirkelvormige kringen die ontstaan bij deze schimmelinfectie. Vaak hebben mensen last van een of meerdere van dit soort ronde kringen op de huid die er rood en schilferig uitzien. Daarnaast hebben mensen met ringworm vaak lichte jeuk of een branderig gevoel. De ringen op de huid worden meestal steeds groter en zijn richting de rand van de kring vaak roder. Soms hebben de kringen ook kleine pukkeltjes. De schimmel dringt bij mensen de bovenste huidlagen binnen en kan zich zo vermenigvuldigen en verder groeien. Wanneer de ringworm in de huid is binnengedrongen, duurt het ongeveer twee tot drie weken voor de symptomen zichtbaar zijn. 

Besmettingsbronnen

Zowel mensen als dieren kunnen de schimmelsporen van ringworm bij zich dragen, zonder hier zelf last van te hebben. Ringworm kan dan ook van dier op mens worden overgebracht. Onder de huisdieren hebben vooral katten en cavia’s vaak last van ringworm, maar ook een nieuwe puppy of een bezoekje aan de kinderboerderij kan tot besmetting leiden. De schimmel is ook overdraagbaar als je zelf geen symptomen hebt. Ringworm verspreidt zich het liefst via een natte of beschadigde huid, maar het kan zich ook verspreiden via natte kleding of bijvoorbeeld een natte hondenmand.

Ringworm voorkomen 

Goede hygiëne is dus een pré als je besmetting van de schimmel wil voorkomen. Was dus altijd goed je handen na het knuffelen met een dier en zorg dat je je na het douchen goed afdroogt, schimmels houden namelijk niet van droogte. Ook zijn mensen met een zwakkere weerstand of andere huidinfecties vatbaarder voor besmetting met ringworm. Wees in dit geval dus extra voorzichtig.

Lees ook: Met déze tips kun je een vaginale schimmelinfectie voorkomen

Ringworm behandelen 

Heb je toch ringworm opgelopen? Dan is dat gelukkig goed te verhelpen met een schimmeldodende of groeiremmende zalf of crème. Meestal moet je dit een tot tweemaal per dag dun aanbrengen en ook nadat de kringen weg zijn nog even door blijven smeren. Mocht het daarna toch niet weg zijn, dan bestaat er ook nog een behandelkuur met tabletten, dit duurt minimaal drie maanden. Daarnaast is het belangrijk om ook de rest van het gezin en de huisdieren te laten controleren en eventueel mee te behandelen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RIVM, Huidarts, Huidziekten
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant