Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Rib gebroken of gekneusd? Zó herken je de verschillen

rib-gebroken-of-gekneusd-zo-herken-je-de-verschillen.jpg

Heb je ooit wel bij een val of ongeluk je ribben gekneusd of gebroken? Dan weet je vast ook hoe vervelend dat kan zijn. Bij bijna élke beweging van je lijf doet het pijn. Maar hoe weet je of die pijn komt door een gebroken of een gekneusde rib?

We zetten de verschillen tussen een gekneusde en een gebroken rib voor je op een rijtje.

Gebroken of gekneusd?

Hoewel de behandeling van een gekneusde of gebroken rib er hetzelfde uitziet, is het in sommige gevallen wel belangrijk om te weten welke van de twee je hebt. Een gebroken rib kan in uitzonderlijke gevallen namelijk vervelende en ernstige gevolgen hebben. Bij een breuk kunnen scherpe botsplinters de longen namelijk beschadigen, waardoor een klaplong of bloed in de longen kan ontstaan. Daardoor ontstaat kortademigheid en veel pijn. In zeer ernstige gevallen kunnen ook de lever, milt of nieren beschadigd zijn door de ribben, maar dat is meestal alleen na een ernstig ongeval waarbij meerdere ribben gebroken zijn.

Lees ook: De 5 meest voorkomende redenen voor pijn op de borst

Symtomen gekneusde rib

Ben je gevallen of heb je een ongeluk gehad en doen je ribben flink pijn? Grote kans dat ze dan gekneusd zijn. Een kneuzing herken je aan de volgende symptomen:

  • pijn aan je borstkas, aan de voorkant, zijkant of achterkant
  • pijn bij het plassen of persen bij ontlasting
  • pijn bij het hoesten, niezen of ademhalen
  • pijn bij eigenlijk élke beweging; denk aan bukken of aankleden
  • een blauwe plek op je borstkas

Symptomen gebroken rib

Een gebroken rib geeft meestal dezelfde pijnklachten als een ribkneuzing; daaraan kun je het verschil dus niet merken. Wel zijn er een aantal extra symptomen die kunnen wijzen op een gebroken rib:

  • de rib staat scheef
  • je borstkas heeft een andere vorm dan voor het ongeval
  • benauwdheid
  • krakende geluiden bij ademhalen of drukken op de ribben

Behandeling ribkneuzing of breuk

Vooral pijn komt veel voor dus, bij zowel een gekneusde als een gebroken rib. Die pijn is eigenlijk constant, omdat de ribben meebewegen bij het ademhalen en dát doen we natuurlijk de hele dag door. De ergste pijn neemt als het goed is na de eerste paar dagen weer af, maar je ribben kunnen een flinke tijd gevoelig blijven. Zes tot twaalf weken wordt als normaal gezien, maar bij sommigen kan het herstel nog langer duren. Een arts kan maar weinig doen aan een gekneusde of gebroken rib, omdat de aandoening over het algemeen vanzelf herstelt door te rusten. Wél is het verstandig om voldoende pijnstillers te nemen; als het nodig is kan een arts sterkere medicatie voorschrijven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Thuisarts
Beeld | iStock

Ook interessant