Hij is net zo eng als hij klinkt: de reuzenberenklauw. Deze wilde plant is in de meeste weilanden en bossen te vinden, en kan heftige brandwonden veroorzaken.
Verwar hem niet met de gewone berenklauw, want ze zien er precies hetzelfde uit.
Reuzenberenklauw
De reuzenberenklauw is, zoals de naam al zegt, heel groot. Hij kan tot wel 5 meter hoog worden. Vooral tussen juli en september vallen ze op door de grote, witte bloemschermen die bovenaan de takken zitten. Bovendien heeft de reuzenberenklauw rode vlekken op de stengel, en die heeft de gewone berenklauw niet.
Brandwonden en blindheid
Het sap van de plant en de brandharen die zich op de bladeren en stengel bevinden zijn de boosdoeners. De haren veroorzaken irritatie en een branderig gevoel op de huid, maar het sap geeft pas echt nare brandblaren. Hier kun je maanden last van houden, vooral wanneer de verbrande huid ook blootgesteld wordt aan de zon. Wanneer het sap in de ogen terechtkomt, kan dit zelfs leiden tot blindheid. Geen fijne plant om per ongeluk tegenaan te lopen dus.
Eerste hulp
Ben je tijdens het uitlaten van de hond of een ander uitje in de natuur in aanraking gekomen met de reuzenberenklauw? Dit kun je het beste doen.
Sap in de ogen: spoel lang en goed met water en ga daarna naar de huisarts.
Sap in de mond: ga direct naar de spoedeisende hulp.
Sap op de huid:
Het kan tot 24 uur duren tot de symptomen te zien zijn. Zelfs wanneer je eerst niets voelt, kunnen er dus later nog klachten ontstaan.
Spoel het sap zo snel mogelijk van de huid.
Bedek de aangeraakte plek en scherm af van zonlicht (voor minimaal een week).