voetproblemen reuma reumatische voet Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Reumatische voet: dít zijn de meest voorkomende voetproblemen bij reuma

Heb je last van reuma? Dan is de kans ook groot dat dit voor voetproblemen zorgt. Doordat er ontstekingsreacties in je gewrichten ontstaan, kan lopen en staan pijnlijk worden. We hebben een paar van de meest voorkomende voetproblemen bij reuma voor je op een rijtje gezet, die meestal ook onder de term reumatische voet vallen.

Naar schatting krijgen zo’n 70 tot 80 procent van de mensen met reuma te maken met voetklachten.

Voetproblemen bij reuma

Er zijn meer dan honderd aandoeningen aan je gewrichten, pezen en spieren, die allemaal onder de verzamelnaam reuma vallen. Daardoor kunnen de klachten uiteen lopen. De pijnklachten door reuma kunnen in je hele lichaam optreden en daardoor dus ook voetproblemen opleveren. Dit soort voetklachten worden vaak ook wel reumatische voet of reuma voeten genoemd. Meestal gaat het om de onderstaande problemen.

1. Tenen en voeten staan in een andere stand

Als je last hebt van ontstekingen in je voetgewrichten door reuma, dan kan de stand van je tenen en voeten veranderen. Hierdoor kunnen druk- en schaafplekken ontstaan, kunnen je tenen scheef of zelfs over elkaar gaan staan (waardoor hamertenen, likdoorns, eeltplekken en klauwtenen kunnen ontstaan) of kun je last krijgen van ‘reumaknobbels’. Dat zijn een soort knobbels onder je voetzool, die ontstaan doordat je middenvoetsbeentjes zich door vergroeiingen naar beneden verplaatsen. Dit kan een pijnlijk gevoel geven alsof je op steentjes loopt en daarnaast kunnen er wondjes en eetplekken ontstaan.

Door de verandering van de stand van je tenen of voeten kun je op den duur bijvoorbeeld ook niet meer goed je normale schoenen aan. Daarnaast kunnen de vervormingen aan je voet ook blijvend worden.

2. Wondjes op of onder je voeten

Door bloedvatontstekingen kan een slechte doorbloeding in je voeten ontstaan. Hierdoor kun je sneller last krijgen van vervelende wondjes op of onder je voeten.

3. Verkleuring van je voeten en teennagels

Als er door reuma ook ontstekingen in je kleine of middelgrote bloedvaten ontstaan, kan dit zorgen voor een rood-blauwe of roodbruine verkleuring van de huid op je voeten en de nagelriemen van je tenen.

4. Minder gevoel in je voeten

Zijn de bloedvaatjes die naar je zenuwen lopen ook ontstoken? Dan kunnen je zenuwen niet meer goed signalen doorgeven, waardoor het gevoel in je voeten afneemt. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat je het dan bijvoorbeeld niet merkt als je een wondje onder je voet hebt dat vervolgens kan gaan ontsteken. Daarnaast kan er ook krachtverlies optreden.

5. Stijfheid in je voetgewrichten

Als je te maken hebt met reumatische voetklachten door osteoartritis, dan kun je last krijgen van stijfheid en pijnlijke gewrichten rond je voeten. Dat komt doordat het kraakbeen in dit geval wordt afgebroken.

6. Gezwollen voeten

Bij de chronische ziekte reumatoïde artritis (RA) ontstaan er ontstekingen die meerdere gewrichten kunnen beschadigen. Hierdoor raken je gewrichten ontstoken en zien ze er gezwollen uit. Dit komt naast je handen en pols vooral rondom je voorvoet voor. Als je voorvoet door de zwelling breder wordt, kunnen er aan de binnen- en buitenzijde van je voet pijnlijke drukplekken ontstaan.

7. Pijnlijke achillespees of enkelbanden

Wanneer je enkel door reuma ontstoken raakt, kun je ook last krijgen van een geïrriteerde achillespees of enkelbanden. Hierdoor kun je veel pijn ervaren tijdens het lopen of staan.

Reumatische voet behandelen

Al dit soort voetproblemen door reuma worden bij elkaar vaak ‘reumatische voet’ genoemd. Indien je (een deel van) de bovenstaande klachten herkent, kun je het beste contact opnemen met een podotherapeut. Deze kan je helpen om de voetklachten te verlichten en te behandelen. Ook kan de specialist je aan ondersteunende zolen en het juiste schoeisel voor je voetproblemen helpen. Als laatste is het in het geval van een reumatische voet verstandig om je voeten regelmatig door een specialist te laten controleren, om (meer) vervelende problemen en pijnklachten te voorkomen.

Bron | Podotherapeut, Podotherapie Bremer, Podotherapie De Meierij, Reumaverschijnselen

Maryse De BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden