Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe schadelijk is het om regenwater te drinken?

hoe-schadelijk-is-het-eigenlijk-om-regenwater-te-drinken.jpg

Misschien ging je vroeger als kind graag met je regenlaarzen aan in de plassen springen; mond open en het regenwater opvangen. Dat klinkt heel onschuldig, maar je kunt er goed ziek van worden. 

Het is natuurlijk niet levensbedreigend als je tijdens een bui een beetje water binnenkrijgt. Maar erg goed is het ook niet voor je gezondheid. Wat zit er dan in het regenwater dat het zo schadelijk maakt om te drinken?

Waarom is regenwater schadelijk?

“Regenwater zit vol viezigheid zoals fijnstof, uitstoot van fabrieken en zelfs bestrijdingsmiddelen”, legt Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening aan de Technische Universiteit Delft en directeur innovatie van Waternet uit aan Quest. Deze schadelijke stoffen komen via de lucht in het regenwater terecht. Zou je hiervan één glaasje drinken, dan is er niet meteen iets aan de hand, maar zou je dit een dagelijkse activiteit maken, dan kun je wel ziek worden. 

Regenton

We nemen aan dat je het niet van plan bent, maar wat al helemaal afgeraden wordt is het regenwater te drinken dat je bijvoorbeeld in een regenton verzamelt. Dit water komt vaak via een dakgoot in de ton terecht. Daardoor komt er zink in, en een te hoge dosis hiervan is schadelijk voor je lichaam. Dit kan op de lange termijn resulteren in bloedarmoede en een zwakker immuunsysteem.

Lees ook: Hoofdpijn? Waarom dat weleens door de regen kan komen

Regenwater drinken uit plassen 

Heb je jonge kinderen of kleinkinderen die van regen spontaan zin krijgen om in regenplassen rond te springen? Pas dan wel op. Regenwater dat op de grond heeft gelegen, kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Hoe verleidelijk het ook voor een kind kan zijn om een slokje uit zo’n grote plas te nemen, zorg dat het niet gebeurt.

Het water kan allerlei ziektes bevatten door de uitwerpselen van dieren. Je kunt hierdoor allerlei bacteriën binnenkrijgen die maag- en darmklachten veroorzaken of zelfs parasitaire wormen. Als er vogelpoep in het water is gekomen, kun je hier zelfs een salmonella-infectie van krijgen. Zo kan dat spelen in de regen toch nog heel vervelend aflopen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron|Quest, Drinkwaterplatform
Beeld|iStock

Ook interessant