Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Anita (45): “Ik had geen klachten, dus het is echt toeval dat het bij mij ontdekt is. Ik had het nooit verwacht”

anita.jpg

Eén op de drie Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar heeft een hoge bloeddruk. Terwijl een gezonde bloeddruk juist zo belangrijk is voor een gezond hart. Maak er daarom een gewoonte van om je bloeddruk regelmatig te meten.

 Margriet samen met de Hartstichting

Veel mensen merken niet dat ze een hoge bloeddruk hebben, Anita bijvoorbeeld ook niet: “Het is inmiddels al heel wat jaartjes geleden. Het was in 2009, ik was 45 jaar. We konden via mijn werk vrijwillig een check doen. De uitslag was alarmerend: mijn bovendruk was 220 en de onderdruk 160. Ik had geen klachten, dus het is echt toeval dat het bij mij ontdekt is. Ik had het nooit verwacht.”

Een hoge bloeddruk verhoogd het risico op hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct of beroerte. Daarom is het belangrijk om je bloeddruk te kennen. Is deze te hoog? Neem deze maatregelen om ze te verlagen.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om regelmatig je bloeddruk te meten. Maak er vanaf je veertigste een gewoonte van om regelmatig te meten, vanaf die leeftijd loop je namelijk al een hoger risico op het krijgen van een hoge bloeddruk. Maar hoe doe je dat, zelf je bloeddruk verlagen? Door gezond te leven; te bewegen en goed te eten (niet te zout), wat kilo’s af te vallen bij overgewicht, door niet te roken en het drinken van alcohol te beperken.

Nadat bij Anita een te hoge bloeddruk geconstateerd werd, besloot ze af te vallen: “De arts gaf het advies om ook mijn leefstijl aan te passen om de bloeddruk te verlagen. Daar kwam bij dat ik echt te zwaar was, ik wilde graag afvallen. Dat lukte, ik viel 20 kilo af. Ik ben blij dat ik het op tijd wist en dat ik er wat aan heb kunnen doen. Mijn nieuwe leefstijl bevalt me heel goed. Het kost me nu geen moeite meer. Als je in kleine stapjes je eetgewoonten aanpast, hou je het langer vol.”

Meten is weten

Je bloeddruk meten zou net zo normaal moeten worden als op de weegschaal staan. Een bloeddrukmeting is een momentopname, schommelingen zijn normaal. Een drukke dag, veel koffie drinken, meten na het sporten of bij spanningen kan een hoger resultaat geven. De kans is groot dat de bloeddruk lager uitvalt als je na vijf minuten nog eens meet, of op een rustiger moment.

Anita meet ook regelmatig haar bloeddruk: “Mijn gezondere leefstijl heeft effect gehad op mijn bloeddruk. Inmiddels slik ik sinds 2017 helemaal geen medicijnen meer en is mijn bloeddruk altijd goed. Ik hou dat wel in de gaten en meet met regelmaat mijn bloeddruk. Dat is niet ingewikkeld, het is zo gedaan. Je hoort zelfs steeds vaker dat mensen dat gewoon thuis doen en zelf een bloeddrukmeter aanschaffen.”

Je kunt je bloeddruk dus makkelijk thuis meten met een bloeddrukmeter. Hoe dat werkt? Dat vind je hier. Is je bovendruk thuis onder de 135 mmHg en de onderdruk onder de 85 mmHg? Dan is een keer per jaar meten voldoende, zo houd je de routine van het meten er in. Is je bovendruk tussen de 135 mmHg en 180 mmHg? Meet dan een aantal keer thuis, op verschillende momenten. Blijft de bloeddruk boven de 135 mmHg, neem dan contact op met de huisartsenpraktijk.

Is je bloeddruk hoger dan 180 mmHg, na meerdere metingen op dezelfde dag, bel dan direct naar de huisartspraktijk voor een medisch advies.

Net zoals de APK voor je auto

Anita: “Een hoge bloeddruk is een sluipend probleem. Daarom is het zo gevaarlijk. Er zijn heel veel mensen die een hoge bloeddruk hebben. Maar omdat je er niets van merkt, laat je het niet zo snel controleren. Gelukkig ben ik er op tijd bij. Ik wil anderen ook oproepen om regelmatig je bloeddruk te meten. Je zou het vanaf je 40e eigenlijk in je agenda moeten zetten, net zoals de apk voor je auto.”

Wil je advies welke bloeddrukmeter de juiste is voor jou? Kijk dan op Hartstichting.nl.

Ook interessant