null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Regelmatig last van darmkrampen? Dit kun je ertegen doen

Een rommelend gevoel in je buik, een stekende pijn net onder je navel, vreemde geluiden uit je buik en een plotselinge aandrang om naar het toilet te gaan. Darmkrampen zijn een veel voorkomende kwaal en kunnen diverse oorzaken hebben. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kunt doen om deze vervelende krampen te voorkomen.

Ons darmstelsel bestaat voor het grootste deel uit de dunne darm en de dikke darm. De dunne darm haalt het oplosbare voedsel uit je eten, zoals enkelvoudige koolhydraten. De dikke darm zorgt ervoor dat vocht en voedingsvezels worden opgenomen en verteerd. Je darmspieren duwen deze substantie vervolgens voort door steeds samen te trekken en weer te ontspannen. Wanneer dit samentrekken even niet zo goed gaat, voel je dat als darmkrampen.

Symptomen

Bij darmkrampen heb je last van pijnscheuten in de onderbuik, net onder de navel. De hevigheid waarin de darmkrampen voorkomen verschillen per persoon. In veel gevallen gaan darmkrampen ook gepaard met een gevoel van aandrang en een verandering in de ontlasting. Deze kan bijvoorbeeld heel hard of juist heel dun zijn. Wanneer de darmkrampen lang aanhouden kunnen ze bovendien zorgen voor vermoeidheid en dagelijkse activiteiten lastig maken.

Lees ook:

Zo merk je of je last hebt van (gevaarlijke) darmpoliepen

Verschillende oorzaken

Darmkrampen kunnen allerlei verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn die meestal vervelend, maar niet heel ernstig: denk bijvoorbeeld aan stress, of aan dat je iets verkeerds gegeten hebt. In veel gevallen is de oorzaak niet zo makkelijk aan te wijzen. Wanneer de darmkrampen lang aanhouden, zonder duidelijke oorzaak, wordt gesproken over het prikkelbare darmsyndroom.

Alarmbellen

Hoewel darmkrampen in de meeste gevallen onschuldig zijn. Is het goed om naar de huisarts te gaan als de pijn langer dan twee weken aanhoudt. Zo kan het bijvoorbeeld wijzen op een voedingsallergie of -intolerantie, bijvoorbeeld voor lactose of gluten. Ook als als de pijn acuut en hevig is, gepaard gaat met koorts of wanneer je bloedverlies bij de ontlasting hebt, is het verstandig om de arts te raadplegen.

Bloed bij je ontlasting wijst vaak op een relatief onschuldige kwaal zoals aambeien. Maar het kan ook wijzen op een ontsteking van je darmen, zoals bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Soms wijst bloed bij je poep op poliepen in de darm, of op een meer ernstige ziekte zoals darmkanker. Deze ziekte komt meestal voor bij mensen van boven de vijftig jaar. Ook als je ontlastingspatroon plotseling en blijvend anders is, of als je onverklaarbaar gewicht verliest, ga dan naar je huisarts.

Lees ook:

Pijn in je onderbuik? Dít zijn de meestal de boosdoeners

Darmkrampen voorkomen

Maar in veel gevallen is de ongeliggende oorzaak gelukkig niet zo ernstig. Wanneer je darmen wat gevoelig zijn, bijvoorbeeld bij het prikkelbare darmsyndroom, ontstaan klachten vaak door het eten van verkeerd voedsel, dat te zwaar is voor je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan fast food en andere vette voedingswaar. Ook pittig eten, uien, rauwe groenten en te veel koffie kunnen voor darmkrampen zorgen. Het is bovendien belangrijk om rustig te eten. Door goed te kauwen kunnen de spijsverteringsenzymen in je speeksel goed werken.

Ook zorgt goed kauwen voor een sneller verzadigd gevoel, waardoor je niet teveel gaat eten. Als je te veel of te snel eet krijg je namelijk sneller buikpijn na het eten. Verder is het belangrijk om gedurende de dag veel te drinken. Te weinig vocht kan verstopping veroorzaken. Daarnaast zet beweging niet alleen je lijf, maar ook je darmen in beweging.

Darmkrampen behandelen

Heb je al iets verkeerds gegeten of juist darmkrampen door stress? Dan zijn er gelukkig ook een aantal dingen die je kunt proberen. Zo werkt het soms om een warm bad te nemen of de stralen van een warme douche op je onderbuik te richten. Ook een warme kruik of pepermunt-, gember- of kamillethee kunnen verlichting bieden. Neem bij aanhoudende klachten contact op met de huisarts.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron| Maag, Lever, Darm Stichting,Women's Health, Consumentenbond

Beeld| iStock

null Beeld

De dubbeldikke Margriet 43/44 ligt nu in de winkel!Met deze week: ontroerende interviews over leven met borstkanker, gratis breipatronen, 10 pagina's puzzelen, een complete mini-thriller en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden