Margriet logo
null Beeld

Regelmatig last van blauwe lippen? Híer kan het aan liggen

Heb jij regelmatig last van blauwe lippen? Dan heb je je vast weleens afgevraagd of dit ernstig is en waar het precies aan kan liggen. De kans is groot dat je blauwe lippen worden veroorzaakt door de kou, maar er kunnen ook nog andere boosdoeners zijn.

Daarom hier een handig lijstje met verschillende

dingen die blauwe lippen kunnen veroorzaken.

De kou

Als jij vooral op koude dagen last hebt van blauwe lippen, dan is de kans groot dat dit alles te maken heeft met de kou. Je lichaamstemperatuur is namelijk afhankelijk van doorbloeding en zuurstoftransport. Als je lichaam afkoelt, kan je lichaam minder goed zuurstof opnemen. Dit zuurstoftekort zorgt weer voor blauwe lippen. Kinderen hebben hier in het algemeen vaker last van dan volwassenen, maar het kan best zo zijn dat je hier gewoon iets gevoeliger voor bent.

Het fenomeen van Raynaud

Wat ook nog zou kunnen, is dat de verkleuring van je lippen veroorzaakt wordt door het fenomeen van Raynaud. Dit is een vaataandoening waarbij je vingers en tenen tijdelijk slecht doorbloed zijn. Sommige mensen die Raynaud hebben, hebben echter ook klachten in andere delen van het lichaam, zoals hun: oren, neus lippen en tong. Als je denkt dat dit bij jou het geval is, dan kan het geen kwaad om een bezoekje aan de dokter te brengen om dit uit te zoeken.

Lees ook: Droge lippen door de verwarming? Dít kun je ertegen doen

Lage bloeddruk

Hoewel dit niet vaak voorkomt, zou het ook kunnen zijn dat de verkleuring van je lippen veroorzaakt wordt door een te lage bloeddruk. Als dit het geval is, dan gaan je blauwe lippen vaak ook gepaard met duizeligheid, sufheid en bleek zien. Uiteindelijk kun je ook zelfs flauwvallen. Denk je dat dit bij jou het geval is? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met de dokter, zodat dit kan worden uitgezocht.

Oververmoeid en/of uitgeput

Wat ook nog zou kunnen, is dat je simpelweg oververmoeid bent of uitgeput. Als je namelijk héél erg moe bent, of dit nu fysiek of mentaal is (of beide), dan kan dit ervoor zorgen dat je hart en longen niet meer optimaal functioneren. Hierdoor word je kortademig, benauwd en zweterig en kun je ook blauwe lippen krijgen. Dit is ook de reden dat hardlopers nog weleens last hebben van blauwe lippen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Cosmopolitan, Mens en Gezondheid

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden