Gezondheid

5 redenen waarom je verkoudheid maar niet overgaat

5-redenen-waarom-je-verkoudheid-maar-niet-overgaat.jpg

Een gewone verkoudheid gaat meestal na één tot drie weken vanzelf over. Blijf je snotteren? Dan kunnen daar verschillende redenen voor zijn.

Dit zijn vijf veelvoorkomende oorzaken van een aanhoudende verkoudheid:

1. Je krijgt niet genoeg slaap

Slaap helpt om je immuunsysteem sterk te houden. Als je verkouden bent, moet je genoeg slapen om je lichaam te helpen het virus te bestrijden. Doe het daarom de eerste drie dagen rustig aan, adviseert de medische site WebMD. Andersom werkt het net zo: te weinig slaap maakt je vatbaarder voor een verkoudheid. Uit een studie blijkt dat mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen bijna drie keer zo veel kans hebben om ziek te worden als mensen die minstens acht uur slaap krijgen.

2.  Je drinkt te weinig

Bij een heftige verkoudheid kan uitdroging op de loer liggen. Met een droge keel kan het namelijk vervelend zijn om te slikken. Koorts onttrekt vocht aan je lichaam. Door het extra slijm (snot) dat je lichaam aanmaakt, verlies je bovendien extra vocht. Drink daarom voldoende water, thee, koffie of soep met weinig zout. Een fijn bijkomend effect is dat het vocht helpt om het slijm in je neus en hoofd los te maken. Blijf echter ver uit de buurt van alcohol; dit onttrekt juist vocht aan je lichaam. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, droog je van koffie niet uit. De cafeïne prikkelt alleen je blaas een beetje, waardoor je eerder naar de wc moet.

3. Je bent gestrest

Piekeren over je leven, je werk of wat dan ook, heeft een weerslag op je immuunsysteem. Je lichaam kan hierdoor minder goed virussen tegenhouden en bestrijden. Dit maakt je vatbaarder voor een verkoudheid. En wanneer je eenmaal een koutje te pakken hebt, kunnen de symptomen ook erger zijn. Door aanhoudende stress is je lichaam minder goed in staat om te reageren op cortisol, het hormoon dat je lichaamsreactie op bedreigingen controleert, zoals het verkoudheidsvirus.

4. Er is iets anders aan de hand

Wanneer je na tien dagen nog steeds met verkoudheidsklachten rondloopt, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Misschien reageer je allergisch op iets. Het verschil met een gewone verkoudheid is dat een allergie vaak plots opkomt, en je bij een verkoudheidsvirus eerder last hebt van (hoofd)pijn of koorts. Maar waarschijnlijker is dat je een bijholteontsteking te pakken hebt. Een bijholteontsteking ontstaat meestal als gevolg van een gewone verkoudheid. De bekendste vorm is een voorhoofdsholteontsteking. Het verschil kun je al snel merken. Zo heb je bij een bijholteontsteking meestal óók last van:

– druk of pijn in je bovenkaak, gezicht of voorhoofd (veel mensen voelen een bonzende hoofdpijn achter of boven de ogen)
– minder goed kunnen ruiken
– gevoelige wortels van de bovenste rij tanden en kiezen
– pijn bij kauwen of bukken
– koorts
– (soms) een dikkere linker- of rechterwang (de ontsteking zit meestal aan één kant)

Aan een bijholteontsteking kun je helaas niet zo veel doen, behalve stoppen met roken, als je dat doet. Roken irriteert namelijk de slijmvliezen en vertraagt de genezing. Gelukkig duurt het gekwakkel niet al te lang: de meeste bijholteontstekingen gaan binnen één tot drie weken vanzelf over.

5. Je bent verslaafd aan neusspray

Als je last hebt van een verkoudheid, kan een neusspray verlichting geven. Maar sommige van die middeltjes, die gewoon vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist, kunnen juist een verstopte neus veróórzaken als je ze langer dan een week gebruikt. Hierdoor grijp je weer naar de neusspray, waardoor je uiteindelijk niet meer zonder kunt. Het gaat om neussprays of -druppels met de werkzame stof xylometazoline. Dit zit onder andere in de neusspray Otrivin, die je bij de drogist kunt kopen. Als je je aan de bijsluiter houdt, is er volgens KNO-artsen niks aan de hand. Heb je na een week nog steeds last van een verstopte neus? Stop dan met Otrivin en stap over op zoute neusdruppels of een neusspray op basis van zout. Die kun je wel langdurig gebruiken.

Bron | WebMD, de Volkskrant, Thuisarts
Beeld | iStock

Ook interessant