Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Goede redenen om vaker ui aan je eten toe te voegen

redenen-vaker-ui.jpg

Snipper jij maar door sommige gerechten een uitje en laat je dat in veel gevallen achterwege? Zonde!  De groente – want ja, dat is het – is niet alleen een echte smaakmaker. Ui is ook nog eens hartstikke gezond. Margriet heeft een paar goede redenen om vaker ui aan je eten toe te voegen.

1. Gezonde smaakmaker

Je gerecht op smaak brengen doen we in veel gevallen met een snuf zout en wat peper.  Maar wat dacht je van een gesnipperde ui en wat knoflook? Beide zorgen voor veel extra smaak. En ze doen dat op een gezonde manier. Uien zijn echte vitamine C-bommetjes en bevatten zwavelverbindingen die ontgiftend werken voor de lever. Daarnaast bevatten ze amper calorieën.

2. Uien reguleren de bloedsuikerspiegel

Hoewel er nog extra onderzoek nodig is, heeft een aantal dierproeven al uitgewezen dat ui kan helpen bij een te hoge bloedsuikerspiegel. Dit zou wederom te danken zijn aan de zwavelverbindingen, die de productie van insuline zouden stimuleren.

3. Positieve effecten op je hart

Uit verschillende onderzoeken bij dieren blijkt dat het eten van ui het risico op het ontstaan van bloedproppen verlaagt. En dat zorgt er weer voor dat het risico op een hartaanval afneemt. Daarnaast bevatten uien geen cholesterol. Ook een positief gegeven, aangezien een hoog cholesterol ervoor zorgt dat je een grotere kans hebt op hartaanvallen en beroertes.

4. Goede bacteriën

Uien zijn rijk aan inuline, een probiotische vezel. Deze vezel helpt het aantal goede bacteriën in de darmen op peil te houden. Dit komt doordat de vezel als een vorm van voedsel wordt gezien door de bacteriën, zo blijkt uit onderzoek van King’s College in Londen. Daarnaast bevatten uien fructo-oligosacchariden, die stimuleren de groei van bifidobacteriën. Die laatste nuttige bacteriën onderdrukken de eventuele groei van schadelijke bacteriën in de dikke darm.

5. Mogelijk kankerverlagend risico

Onderzoekers van de Universiteit van Guelph in het Canadese Ontario beweren dat rode uien bepaalde kankerbestrijdende krachten in zich hebben. Dat is te danken aan de grote hoeveelheden anthocyanine en quercetine die rode ui bevat. “We ontdekten dat uien goed zijn in het doden van sommige kankercellen,” aldus hoofdauteur Abdulmonem Murayyan. Er is duidelijk nog veel meer onderzoek nodig om dergelijke uitspraken te kunnen bevestigen, erkennen de wetenschappers ook zelf. Ook al om te ontdekken of de goede stoffen uit ui uiteindelijk in medicijnen kunnen worden toegepast.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | medicaldaily.com
Beeld | iStock

Ook interessant