Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze bizarre redenen bepalen of je links- of rechtshandig bent

businesswoman-in-cafe.jpg

Ben je linkshandig? En denk je dat dit alleen een kwestie van genen is? Dan heb je het mis! Onderzoekers hebben ontdekt dat er meer factoren zijn die bepalen wat je ‘dominante’ hand is.

Slechts een op de tien mensen is linkshandig: best zeldzaam dus. Ben je net als John de Mol, Oprah Winfrey en Barack Obama iemand die met zijn linkerhand schrijft en tekent? 

Niet (alleen) door je genen

Je denkt misschien dat zoiets gewoon erfelijk is. Maar in 2009 werd in een onderzoek van The Queensland Institute of Medical Research al ontdekt dat slechts 25 procent van je links- of rechtshandigheid wordt bepaald door je genen, terwijl de andere 75 procent door externe omstandigheden wordt beïnvloed. Wat voor omstandigheden dit zijn, was tot voor kort nog niet duidelijk.

Borstvoeding

Onderzoekers van de Max Planck Institute for Psycholinguistics in Nijmegen ontdekten onlangs dat verschillende factoren invloed hebben op je ‘handigheid’. Allereerst: een laag geboortegewicht en deel uitmaken van een meerling vergroot de kans op linkshandigheid. Ook het niet krijgen van borstvoeding kan bepalend zijn. Dit laatste komt waarschijnlijk doordat borstvoeding een grote invloed heeft op de hersenontwikkeling. Linkshandigen hebben vaak een dominantere rechterhersenhelft, die zich richt op het oriëntatievermogen. De linkerhersenhelft staat in verband met het taalgevoel.

Seizoensgebonden

Ook het seizoen waarin je wordt geboren kan bepalend zijn. Mensen die in de zomer zijn geboren hebben een grotere kans op linkshandigheid. De onderzoekers vermoeden dat dit komt door het gevaar op virussen en ziektes in de winter. Linkshandigheid gaat evolutionair gezien gepaard met ziekte en een zwak immuunsysteem. Hierdoor zouden linkshandigen in de winter dus een kleinere kans op overleven hebben, zegt de Groningse hoogleraar gedragsbiologie Ton Groothuis.

Een laatste factor die wordt genoemd in het onderzoek is geslacht: mannen zijn vaker linkshandig dan vrouwen. Dit komt waarschijnlijk doordat de hersenontwikkeling wordt beïnvloed door testosteron. En laat dit hormoon nou ook weer een rol spelen in welke hand je voorkeur heeft…

Bron | Psychologytoday.com, De Volkskrant
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant