Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is waarom je regelmatig een ander medicijnmerk krijgt bij de apotheek

medicijnen-apotheek-margriet.jpg

Krijg je in de apotheek vaak andere medicijnen mee dan je gewend bent? Dan ben je niet de enige. Het komt regelmatig voor dat een bepaald middel niet op voorraad is of dat de apotheek bewust kiest voor het meegeven van een andere fabrikant.

Dat kan even wennen zijn. Maar in de meeste gevallen, zul je er niet zo veel hinder van ondervinden dat je medicijnen er anders uitzien dan normaal.

Veelvoorkomend probleem

Het gebeurt regelmatig dat patiënten hun medicijnen niet gelijk meekrijgen. Vaak is een middel dan wel een dag later verkrijgbaar. Zo niet, dan wordt er vaak gekozen voor een ander medicijn met dezelfde werkzame stof. Ook kan het zijn dat de apotheker meerdere keren per jaar wisselt van fabrikant. Daardoor kunnen je gebruikelijke medicijnen er anders uitzien dan normaal.

Voorkeursbeleid

Nederland kent een zogeheten voorkeursbeleid als het om medicijnen gaat. Dit beleid zorgt ervoor dat zorg- en medicijnkosten in ons land zo laag mogelijk worden gehouden. Om die reden schrijven artsen niet een bepaald medicijn voor, maar alleen de werkzame stof die het medicijn bevat. Apothekers krijgen een vast bedrag per medicijn vergoed, en zullen de medicijnen daarom altijd inkopen bij de goedkoopste fabrikant. Wanneer er dus een goedkopere aanbieder is van een bepaald medicijn, kan het zijn dat je bij de apotheker een andere verpakking meekrijgt.

Veilig te gebruiken

Volgens huisarts Edwin de Vaal zijn de medicijnen altijd veilig te gebruiken. “Je kunt er echt vanuit gaan dat die nieuwe medicijnen dezelfde werkzame stof bevatten en dus precies hetzelfde werken. Ook al hebben ze een andere kleur, vorm of verpakking”, zegt hij tegen Nu.nl. Bovendien zorgt het niet alleen voor de apotheker, maar ook voor de gebruiker voor financiële voordelen. “Ook de patiënt scheelt het geld. Door het voorkeursbeleid blijven de medicijnkosten laag. Als dat niet het geval was, zouden het eigen risico en de verzekeringspremie veel hoger uitvallen.”

Lees ook
Dit is waarom artsen soms medicijnen meegeven die over de datum zijn

Medische noodzaak

Alleen wanneer er sprake is van een medische noodzaak, is het mogelijk om medicijnen van een andere fabrikant mee te krijgen. “Bijvoorbeeld wanneer je bijwerkingen krijgt van een bepaalde hulpstof in een middel”, zegt De Vaal. Uit onderzoek door een aantal patiëntenorganisaties in 2018 blijkt dat ongeveer dertig procent van de mensen die van medicijn moeten wisselen daardoor problemen ervoeren. “Bij sommige ziekten, zoals schildklieraandoeningen en parkinson, luistert het heel nauw”, vertelt Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie. “Mensen met parkinson kregen door een wisseling weer last van freezing. Iemand kan dan niet goed meer bewegen en verstart.”

Betere afspraken

Het Ministerie van Volksgezondheid, de Patiëntenfederatie, zorgverzekeraars en apotheken overleggen momenteel over betere afspraken over medicijnwisselingen. Veldman snapt wel dat er gekozen wordt voor de goedkoopste medicijnen, maar daar mag de patiënt nooit de dupe van worden. Volgens haar zou het een goede oplossing zijn als er uitzonderingen worden gemaakt voor bepaalde ziekten, waarbij de medicijnen heel nauw komen. Ook moet er rekening worden gehouden met patiënten voor wie een medicijnwisseling heel verwarrend kan zijn, zoals mensen met psychiatrische problemen of dementie. “Zij raken in de war van andere pillen en hebben grote moeite met het doorbreken van routine”, zegt Veldman. “Door een andere kleur of hoeveelheid, een ander inname-moment of ander apparaatje ontstaan missers, zeker als mensen meerdere medicijnen gebruiken.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron| Nu.nl, Gezondheidsnet
Beeld| iStock

Ook interessant