Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe het komt dat je soms pijn hebt aan je haar (en wat je ertegen kunt doen)

pijn-haar.jpg

Niet iedereen zal het herkennen, maar áls je er last van hebt, kan het knap vervelend zijn: pijn aan je haar. Maar waar komt dat trekkende gevoel vandaan en zijn het wel écht je lokken die zeer doen? 

Om maar meteen antwoord te geven op die laatste vraag: nee. “Zogenoemde haarpijn situeert zich aan de oppervlakte van de schedel,” aldus dermatoloog Debra Jaliman tegenover Allure. “Het gevoel komt voort uit ontstekingen van bloedvaten in de hoofdhuid. Die irriteren de zenuwen in de haarzakjes en veroorzaken de zeurende pijn. Dat gevoel kunnen mensen moeilijk plaatsen, waardoor vaak gedacht wordt dat het haar de boosdoener is.”

Korte coupe

Gelukkig kun je er wel wat aan doen als je last hebt van haarpijn, ook wel bekend als trichodynia. Al is het advies misschien niet wat vrouwen met lange lokken willen horen. “Hoe langer het haar, hoe meer vocht het absorbeert tijdens het wassen,” stelt de Vlaamse sterrenkapper Jochen Vanhoudt. “Dat maakt je haar zwaarder en het gewicht heeft een negatieve invloed op de pijnervaring.” Kortom: je coupe kortwieken zou al verschil kunnen maken.

Borstelen

Daarnaast adviseert Vanhoudt om anti-klitproducten te gebruiken voordat je je haar kamt of borstelt. Deze zijn ontwikkeld om de haren gemakkelijk te ontwarren en voorkomen dus dat je hard moet trekken om erdoorheen te komen. Ben je bij de kapper bang dat het pijn gaat doen wanneer de borstel in het spel komt? “Vraag dan of je het zelf mag doen,” aldus de kapper. “Voor een ander is het immers heel moeilijk om jouw pijngrens in te schatten.”

Nog een handige tip: bind je haar niet te strak vast, of dat nu in een hoge paardenstaart of vlecht is. Daarnaast is het verstandig om je haar niet te vaak te wassen. Niet alleen omdat het dan sneller vet wordt, maar ook om de pH-balans niet te verstoren. Dit kan er namelijk voor zorgen dat haarpijn verergert.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | gva.be
Beeld | iStock

Ook interessant