Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Om deze reden kun je jezelf niet kietelen (behalve op die ene plek!)

jezelf-kietelen.jpg

Wie ooit geprobeerd heeft zichzelf te kietelen, heeft vast al opgemerkt dat je daar een een stuk minder om moet lachen dan wanneer je partner het doet.

Uit Zweeds onderzoek blijkt nu dat het anders aanvoelt wanneer je jezelf aanraakt dan wanneer iemand anders dat doet. Hoewel het gevoel op je huid exact hetzelfde kan zijn, maken je hersenen namelijk verschil tussen een aanraking van jouzelf en die van een ander. “Dat is niet alleen omdat je je beter kunt ontspannen als je zelf niets hoeft te doen, het voelt ook gewoon intenser als iemand anders je aanraakt,” vertelt Rebecca Böhme, neurowetenschapper aan de Linköping-universiteit in Zweden.

Aanraking voelt intenser

Voor het onderzoek bekeek het team van Böhme hersenscans van proefpersonen die zowel door zichzelf als door anderen werken aangeraakt. Wanneer de proefpersonen werden aangeraakt door anderen, werden er meer delen in het brein geactiveerd, dan wanneer ze zichzelf aanraakten. Zo wordt het gebied waarin sociale cognitie en beloning worden geregeld, wel geactiveerd wanneer je wordt aangeraakt door je partner of een vriendin. Dat voel je dus veel intenser.

Voorspellend vermogen

De resultaten komen overeen met een theorie die stelt, dat de hersenen alles wat we doen proberen te voorspellen. Doordat de hersenen de zintuiglijke gevolgen van onze handelingen proberen te voorspellen, hechten ze niet zoveel belang aan waarnemingen die we dagelijks zelf veroorzaken. Je hersenen weten immers al wat de aanraking gaat doen. Je hersenen geven daarmee een seintje dat je niet op scherp hoeft te staan. Een aanraking van jezelf is immers niet gevaarlijk. Als iemand anders fysiek contact met ons maakt, is dat een vorm van communicatie. Het kan een teken zijn van aandacht, bedoeld zijn om ondersteuning te bieden of om liefde te tonen.

Jezelf toch kietelen?

Overigens is er één plaats, waar je jezelf wel kunt kietelen: je gehemelte. Wetenschappers vermoeden dat dat komt doordat je niet gewend bent om op die plaats door anderen aangeraakt te worden.

Bron| HLN.be, NewScientist
Beeld| iStock

Ook interessant