Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit zou de reden kunnen zijn waarom je zo’n hekel hebt aan sporten

dit-zou-de-reden-kunnen-zijn-waarom-je-zon-hekel-hebt-aan-sporten.jpg

Helaas hebben we niet allemaal de drang om elke week de sportschool in de duiken. Waar sporten voor de één een manier is om te ontspannen, is het voor de ander juist een straf. Dit is de reden waar dat laatste door zou kunnen komen…

Het is eigenlijk al begonnen bij de gymlessen van vroeger.

Falen 

Personal trainer Joslyn Thompson Rule legt aan The Guardian uit waarom de één dol is op sporten en de ander juist totaal niet. Hiervoor gaan we even terug naar de tijd dat we gymlessen moesten volgen op school. “Kinderen die naar school gaan voelen schaamte. Voor hen is het makkelijker om dingen níet te proberen dan om ze wel te proberen en te falen.” Dus wanneer zij denken dat ze ergens niet goed in zijn, in dit geval in een bepaalde sport, willen ze dit liever vermijden in plaats van het te oefenen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Labels

“Kinderen vergelijken zichzelf met leeftijdsgenootjes en trekken daaruit conclusies”, vertelt professor Psychologie Wendy Johnson. Wanneer iemand heel goed is in verschillende sporten, krijgt hij of zij vaak het label ‘sportief’. Kinderen die hierin minder uitblinken, labelen zichzelf dan als ‘onsportief’. Hoewel deze labels meestal in ons hoofd zitten, kennen we vast allemaal wel het vervelende gevoel om als laatste te worden gekozen bij het maken van de teams. Dit is de reden dat minder sportieve mensen bewegen daarom associëren met negativiteit, falen en een gevoel van schaamte. Zelfs jaren later kun je dit nog zo ervaren.

Plezier in sporten

Wanneer je jezelf dwingt om iets te doen waar je geen plezier in hebt, zal dit op den duur stress veroorzaken. “Op een gegeven moment zal je stoppen met het idee dat je er niet goed in bent of dat je niet sportief genoeg bent. Dit is echter niet het geval, je hebt alleen nog niet de sport gevonden die bij jou past”, legt personal trainer Hannah Lewin uit. Johnson voegt hier aan toe dat als we willen sporten voor onze lichamelijke gezondheid, het niet uitmaakt of we er goed in zijn of niet. Het gaat erom dat je iets vindt dat je leuk vindt om te doen. Ga maar eens na: dansen is een sport, net als tuinieren, het huishouden doen, en ga zo maar door. Er zijn dus genoeg opties!

Bron: The Guardian
Beeld: iStock

Houd jij van tuinieren en wil je dit als een echte sport gaan beoefenen? Bestel dan nu de Margriet Tuinieren Special! Wedden dat je er nog beter in wordt?

 

Ook interessant