Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is dus de reden dat je altijd het gevoel hebt dat je tijd tekort komt

dit-is-dus-de-reden-dat-je-altijd-het-gevoel-hebt-dat-je-tijd-tekort-komt.jpg

‘Nee sorry, ik heb geen tijd’ is een zinnetje dat we volgens psycholoog Adam Alter meer dan ooit gebruiken. Maar hoe kan het toch dat we tegenwoordig standaard tijd tekort komen? De psycholoog laat tijdens een TED-conferentie zien hoe mensen in 2007, 2015 en 2017 een gemiddelde werkdag doorbrengen én wat ze in hun vrije tijd doen.

Zijn uitleg maakt in één oogopslag duidelijk waarom we het tegenwoordig zo druk hebben…

Tijd tekort

Op basis van data uit het Bureau van de Arbeidsstatistiek en applicatie Moment, dat het gebruik van smartphones meet, blijkt dat slapen en werk ongeveer twee derde van je dag innemen. Hier is in al die jaren geen verandering in gekomen. Ook besteden we even veel tijd aan activiteiten zoals baden en eten. Kortom: we werken, slapen, eten en douchen even veel als in 2007 en 2015 en 2017.

Veel achter schermen

Toch zit er een groot verschil in de manier waarop we onze vrije tijd tegenwoordig doorbrengen. Volgens de psycholoog staren we vandaag de dag véél langer naar schermen (smartphone, computer, tv etc). Alter maakte een vergelijking met 2007: toen stonden schermen tijdens onze vrije tijd slechts enkele minuten aan, maar nu spenderen wij vrijwel alle vrije tijd achter een scherm.

Lees ook: dit is de reden waarom blauw schermlicht kan leiden tot snelle veroudering

Weinig tijd voor leuke dingen

Alters onderzoek beschrijft de vrije tijd die we achter een scherm doorbrengen met de rode ruimte. De gele en witte lijnen die overblijven zijn ‘waar de magie gebeurt’, aldus Alter. “Dat is waar jouw mensheid woont en op dit moment zit het in een zeer kleine doos.” Omdat we zoveel tijd achter een scherm doorbrengen, houden we namelijk weinig tot geen tijd meer over voor andere vrijetijdsbestedingen. Volgens Alter is het dan ook belangrijk we minder tijd doorbrengen achter schermen én meer tijd besteden aan ontspannende, leuke en nuttige zaken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Newsmonkey
Beeld | iStock

Ook interessant