Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Dit is de reden dat Nederland zo veel extra vaccins heeft besteld

dit-is-de-reden-dat-nederland-extra-vaccins-heeft-besteld.jpg

Nederland heeft massaal vaccins ingekocht. In totaal zouden er zo’n 84,5 miljoen doses verwacht worden. Daarmee blijven er dus miljoenen doses over. Ook in veel andere Westerse landen is er veel meer ingekocht dan nodig. Waarom bestelt Nederland eigenlijk zo veel extra vaccins?

En wat gebeurt er met dat overschot? 

Nederland bestelt extra vaccins

Tot nu toe zijn er drie vaccins door het Europese medicijnagentschap goedgekeurd: Pfizer, Moderna en AstraZeneca. Daar komt in maart mogelijk nog een vierde vaccin bij, namelijk dat van Janssen. Aangezien er bij de meeste vaccins twee prikken nodig zijn om iemand in te enten, houden we met de verwachtte 84,5 miljoen vaccins miljoenen prikken over. Dit terwijl sommige andere landen helemaal geen vaccins hebben.

Woordvoerder Marcel van Beusekom van het ministerie van Volksgezondheid legt aan NU.nl uit dat Nederland zo veel extra vaccins heeft besteld omdat dit al in een eerdere periode is gebeurd. In de zomer en het najaar van 2020 werden de contracten over de vaccins afgesloten, en toen was het nog niet zeker of en welke coronavaccins uiteindelijk ingezet zouden worden. Van Beusekom legt uit dat er daarom op meerdere paarden is gewed. 

Vaccins onder voorbehoud

Van de in totaal verwachtte 84,5 miljoen vaccins die Nederland heeft besteld is het ook nog steeds niet zeker hoeveel hiervan uiteindelijk zullen worden gebruikt. Vaccins van sommige farmaceuten zijn nog niet bewezen veilig of effectief genoeg. Mochten alle farmaceuten waarmee de Europese Commissie een contract heeft afgesloten uiteindelijk de vaccins leveren, dan houdt Nederland waarschijnlijk 50 miljoen vaccins over. 

Lees ook: RIVM benadrukt nogmaals: ‘Ook na vaccinatie belangrijk om coronaregels te blijven volgen’

Het overschot

Voorlopig is het volgens Van Beusekom nog niet duidelijk wat er met het mogelijke overschot gaat gebeuren. Als Nederland uiteindelijk vaccins overhoudt, zou het kunnen dat een deel aan minder rijke landen wordt afgestaan. Daar maakt onder andere het wereldwijde vaccinverbond COVAX zich hard voor. Nederland steunt dit verbond en heeft 25 miljoen euro vrijgemaakt voor dit initiatief. Ook de Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron lieten al weten dat zij vinden dat een deel van de vaccindoses naar andere, minder rijke landen moet worden afgestaan om zo het virus de kop in te drukken. 

Hoeveel van het mogelijke overschot aan vaccins Nederland daadwerkelijk zal afstaan is niet duidelijk. Demissionair minister Hugo de Jonge liet begin februari weten dat hij zo veel extra vaccins inkopen ook van belang acht omdat er mogelijk in de winterperiode van volgend jaar opnieuw vaccins nodig zijn. Een deel van die extra vaccins wil Nederland daarom dus ook achterhouden. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.              

Bron | NU.nl
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant