Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Red levens in je eigen buurt als burgerhulpverlener

vriendinnen.png

Als iemand met een hartstilstand binnen zes minuten gereanimeerd wordt, verdubbelt dit de overlevingskans. De ambulance is er vaak niet binnen zes minuten. Maar jij misschien wel! Als burgerhulpverlener help je levens redden in je buurt.

Elke week krijgen driehonderd Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Elke week! Als je dan meteen begint met reanimeren of een AED haalt (dit is een draagbaar apparaat dat via gesproken opdrachten helpt bij het reanimeren), kun je het verschil maken tussen leven en dood. Hoe meer mensen in een wijk of straat zich bij de Hartstichting aanmelden als burgerhulpverlener, hoe groter de kans dat er iemand aanwezig is om eerste hulp te verlenen als het een keer misgaat.

Reanimatiecursus

Je kunt je aanmelden als burgerhulpverlener als je ouder bent dan achttien jaar en een geldig reanimatiediploma hebt. De Hartstichting biedt in het hele land reanimatiecursussen aan. In vier uur leer je wat je moet doen bij een hartstilstand. Als je via de Hartstichting een cursus volgt, kost deze tussen de € 15 en € 55 euro.

Zo werkt het

Als burgerhulpverlener ben je geregistreerd bij een reanimatieoproepsysteem. Via de 112-centrale krijg je een sms bij een hartstilstand in jouw buurt. In het sms-bericht staat het verzoek om naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimeren óf eerst een AED op te halen.  Er zijn in Nederland twee oproepsystemen die werken via de meldkamers van 112: HartslagNu en Hartveilig wonen.

Nationale SOS ALARM App

Wil of kun je geen burgerhulpverlener worden, maar wil je wel graag mensen zo goed mogelijk helpen als ze in nood zijn? Dan kun je de gratis Nationale SOS ALARM App downloaden. Als je via deze App de alarmlijn 112 belt, krijgen burgerhulpverleners in de buurt automatisch bericht, zodat zij tijdens het aanrijden van politie of ambulance alvast hulp kunnen bieden. Als burgerhulpverlener moet je deze App dan ook op je telefoon hebben.

Kijk voor meer informatie op hartstichting.nl.

Ook interessant