Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je rauwe melk veilig drinken?

rauwe-melk-veilig.jpg

Volgens sommige mensen zou rauwe melk gezonder zijn dan gepasteuriseerde melk uit de supermarkt. Het zou namelijk meer goede bacteriën en vitamines bevatten. Toch zijn andere mensen huiveriger, doordat er juist ziekmakende bacteriën in zouden zitten. Tijd voor duidelijkheid: kun je rauwe melk wel of niet veilig drinken? 

En is rauwe melk echt gezonder dan andere soorten?

Soorten melk 

Met rauwe melk wordt onbewerkte melk bedoeld, zoals het uit de melkklieren van een dier komt. In de supermarkt kom je verse of gepasteuriseerde melk tegen, dit is melk die kort tot 72 °C verhit is. Hierdoor verandert de smaak nauwelijks, maar worden ziekteverwekkers wel gedood. Daarnaast bestaat er ook nog houdbare melk. Deze ligt niet in de koeling van de supermarkt, maar in het normale schap. Deze melk kun je zoals de naam al verklapt langer bewaren. Houdbare melk wordt kort verhit op een temperatuur van 130 tot 140 °C. Hierbij wordt de melk gesteriliseerd, waarbij alle bacteriën gedood worden. Hierdoor verandert de smaak van de melk ook. 

Kun je rauwe melk veilig drinken? 

Volgens de wet mag rauwe melk niet verpakt verkocht worden. Je zult dus zelf bij een boerderij langs moeten gaan om rauwe melk te krijgen. In principe kun je die rauwe melk gewoon veilig drinken, als je deze goed koelt en snel consumeert. Dan is de kans op ziekteverwekkers het kleinste. Het lastige bij rauwe melk is dat er ook ziekteverwekkers in kunnen zitten, die je niet door geur of smaak kunt opmerken. Daarom wordt rauwe melk wel afgeraden voor kwetsbare groepen, en mag de melk niet als massaproduct worden verkocht. Daarvoor zijn de risico’s te hoog. In sommige supermarkten liggen wel producten die rauwe melk als basis hebben, zoals kaas. In dit geval moet dat altijd duidelijk op de verpakking vermeld staan. 

Lees ook: Dít is het verschil tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie

Is rauwe melk gezonder?

Voorstanders van het drinken van rauwe melk beweren dat dit gezonder zou zijn dan de varianten uit de supermarkt. Het zou niet alleen intenser en romiger smaken, maar ook extra voedingsstoffen bevatten. Toch spreken de onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van rauwe melk elkaar tegen. Aan het AD vertelt Kasper Hettinga, universitair hoofddocent zuivelkunde aan Wageningen University & Research wel dat er in rauwe melkproducten enzymen en eiwitten zitten, die goed zijn voor je lichaam. Bij verhitting van de melk worden die enzymen en eiwitten beschadigt of vernietigt. Toch ontbreekt er volgens het Voedingscentrum nog wetenschappelijk bewijs dat rauwe melk echt iets zou doen voor je gezondheid.

Bron | 24Kitchen, AD, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant