Gezondheid

Zó (on)veilig is het om rauw koekjesdeeg en cakebeslag te eten 

koekjesdeeg-eten-gevaarlijk-margriet.jpg

Kun jij het ook nooit laten om tijdens het bakken van koekjes van het rauwe deeg te snoepen? Je bent niet de enige: er zijn maar weinig mensen die deze verleiding kunnen weerstaan. Maar is het wel zo verstandig om rauw koekjesdeeg te eten?

Levensmiddelentechnoloog en hoogleraar Marcel Zwietering legt aan NU.nl uit hoe dit nu precies zit.

Rauwe eieren en onbewerkt bloem

Volgens Zwietering is het eten van rauw koekjesdeeg niet zonder risico. “Cakebeslag bevat onder meer rauwe eieren, wat een risico op salmonellabesmetting met zich meebrengt,” zo legt hij uit. Nu lijkt het misschien een goed idee om dan voortaan deeg zonder eieren te maken, maar helaas is het gevaar hiermee niet geweken. Koekjesdeeg bevat namelijk ook onbewerkt bloem, dat geen steriel product is. “Het is vrij droog, dus er zullen geen bacteriën in groeien, maar er kunnen wel degelijk schadelijke bacteriën in zitten.”

Lees ook: oppassen geblazen: déze groenten kun je beter niet rauw eten

E. colibacterie

Het goede nieuws is dat de kans dat je ziek wordt van rauw koekjesdeeg niet heel groot. Maar het slechte nieuws, is dat het zeker wel kan gebeuren. Zo brak er in de Verenigde Staten in 2009 nog een heuse E. colibacterie uit waarbij 77 mensen ziek werden, na het eten van vers kant-en-klaar koekjesdeeg uit de supermarkt. Uit onderzoek bleek dat de mensen niet ziek waren geworden van het ei – deze waren in dit geval namelijk gepasteuriseerd – maar van het bloem. Fabrikant Nestlé kondigde daarna aan alleen nog verhitte bloem te gebruiken voor het koekjesdeeg.

Extra gevaarlijk voor kinderen en zwangeren

Als je echt geen risico wilt lopen op een besmetting, kun je rauw koekjesdeeg en cakebeslag dan ook beter níet eten. Al geeft Zwietering toe dat zelfs hij het niet kan laten om af en toe er wel van te snoepen. “Soms doe ik het zelf ook, ik vind het dan voor mezelf een acceptabel risico.” Volgens hem is een gezonde volwassene meestal maar een paar dagen ziek van een eventuele besmetting met een schadelijke bacterie. “Voor ouderen en jonge kinderen is dat een ander verhaal; zij kunnen er sneller en bovendien ernstiger ziek van worden.” Ook als je zwanger bent, kun je er volgens hem beter van af blijven. “Ze nemen een risico voor het kind, dat in de buik nog geen afweersysteem heeft.”

Veilig koekjesdeeg eten? Dit cookie dough-recepten boek heeft maar liefst 75 recepten:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Ook interessant