Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hormoonexpert vertelt: zó beïnvloeden je hormonen je gewicht

hormoonexpert-vertelt-zo-beinvloeden-je-hormonen-je-gewicht.jpg

Wat betekent gezond zijn voor jou? Volgens hormoonexpert Ralph Moorman ben je gezond wanneer je lichaam in balans is. Wanneer alles van binnen stabiel blijft, terwijl er van buiten voortdurend van alles verandert. Hij vertelt hoe belangrijk hormonen zijn, onder andere voor je vetopslag en gewicht.

Denk bijvoorbeeld eens aan het constant houden van de lichaamstemperatuur, terwijl je door de ijzige kou loopt en even later zit te zweten in de sauna. Terwijl vanuit het oogpunt van je lichaam de ‘buitentemperatuur’ van min 5 tot plus 90 graden schommelt, mag de ‘binnentemperatuur’ nooit te ver van 36,5 tot 37,5°C afwijken.

Trucjes

Je lichaam beschikt over allerlei trucjes om de binnentemperatuur constant te houden. Als het erg warm is, ga je bijvoorbeeld zweten. Het vocht verdampt en onttrekt daardoor warmte aan je lichaam, waardoor de ‘binnentemperatuur’ daalt. Is het daarentegen erg koud, dan ga je rillen. Door deze onwillekeurige bewegingen komt er warmte vrij, waardoor de binnentemperatuur stijgt.

Zaken als de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte in het bloed worden eveneens op een constant niveau gehouden. En ook je vetvoorraad moet in balans zijn: niet te weinig en niet te veel. De hersenen meten al deze waarden voortdurend. Zodra er een verandering plaatsvindt, geven ze een signaal aan de juiste klieren. Die produceren dan de hormonen die nodig zijn om de balans te herstellen.

Lees ook:
Wat zijn hormonen en wat doen ze precies in je lichaam?

Hormonen en gewicht

De hoeveelheid vet en de plekken waar dat vet zit, wordt dus van nature door je zenuwstelsel en hormonen op een constant niveau gehouden. Kom je aan of val je juist af? Vliegen de pondjes er vooral aan op de billen? Of eerder rondom je middel en tussen de organen in je buik? Heb je de hele dag honger? Last van regelmatige snack attacks? Al deze zaken worden beïnvloed door je hormonen. Een belangrijke taak van de hormonen is namelijk ervoor te zorgen dat je qua gewicht in balans bent – kortom, dat je niet te dik en niet te dun bent.

Verstoord hormonaal systeem

Je kent ze wel, types die kunnen eten wat ze willen en toch nooit dik worden. Bij deze mensen wordt het lichaam, qua omvang en gewicht, perfect in evenwicht gehouden door de hormonen. Als ze nog meer geluk hebben, hoeven ze ook niet bang te zijn voor diabetes, hoog cholesterol of overgewicht, omdat hun hormonale systeem perfect werkt.

Bij de meeste mensen raakt het hormonale systeem echter verstoord door ongezonde voedingsgewoontes, te weinig of juist te veel lichaamsbeweging en stress. Als je met gewichtsproblemen kampt, is je hormonale systeem gegarandeerd verstoord. Ga je op dezelfde weg door, dan zal met het klimmen der jaren je hormoonsysteem verder verstoord raken – met alle gevolgen van dien: nog meer overtollige kilo’s erbij, maar ook diabetes type 2 (‘ouderdomssuiker’) en veel andere kwalen liggen dan op de loer.

Ralph Moorman is ingenieur levensmiddelentechnologie en verdiepte zich in de link tussen voeding en hormonen. In de afgelopen 10 jaar schreef hij hier o.a. 7 boeken over en ontwikkelde hij dé opleiding over hormonen i.r.t. leefstijl. Meer informatie:  www.dehormoonfactor.nl

Tekst | Ralph Moorman
Beeld | Getty Images
Foto Ralph | privé

Ook interessant