Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

5 gezonde vragen aan Radmilo Soda

radmillo.png

In de rubriek ‘5 gezonde vragen aan…’ vragen we (on)bekende mensen naar hun leefstijl. Deze week geeft personal coach Radmilo Soda tips voor een gezondere levensstijl.

Wat zijn de voordelen van boksen? Is het goed als je wilt afvallen?

“Boksen heeft veel voordelen. Het is de beste work-out voor je lichaam, want je traint zowel conditie als spierkracht. Door cardiovasculair te trainen, bijvoorbeeld door touwtje te springen, word je snel fit. Vanwege de hoge intensiteit van de stoten tijdens het boksen, train je ook je spierkracht. Doordat je veel beweegt, vergroot je daarnaast ook nog eens je mobiliteit en stabiliteit. Boksen is een HIT (hoge intensiteit training), de hoge intensiteit van het stoten zorgt voor een hoge hartslag en dat maakt dat je veel calorieën verbrandt waardoor je in een korte tijd al kunt afvallen.”

Wat raad je mensen aan die zouden willen beginnen met boksen, maar de drempel nog wat hoog vinden?

“Probeer het een keertje met een personal trainer. Of probeer om alleen op de pads (kussens) te stoten. Wij komen binnenkort met een video ‘Boxing cursus voor beginners’ op YouTube. Misschien dat mensen hiermee kunnen beginnen.”

Wat eet jij na het sporten en wat raad je mensen aan om na het sporten te eten?

“Vóór het sporten moet je tussen 2 uur en 1,5 uur voor je training koolhydraten eten, zoals brood, rijst, pasta of crackers. Na het sporten moet je ze niet eten, omdat je bloedsuikerspiegel dan laag is. Zorg dat je na het sporten eiwitrijke producten eet, zoals vis, vlees, bonen, avocado, nootjes of ei. Dit helpt voor een beter herstel van het lichaam.”

Hoe kunnen sport en goed eten helpen bij een gelukkiger leven?

“Als je fit bent, voel je je beter en kun je beter tegen stress. Ook heb je meer energie. Eigenlijk gaat alles een stuk beter en makkelijker!”

Heb je een ultieme tip voor mensen die graag gezonder willen leven?

“Ga meer bewegen en investeer in je gezondheid. Een gezonder leven hoeft helemaal niet veel te kosten, het kost eigenlijk niets, behalve tijd. Je kunt ook hartstikke gezond eten zonder ‘superfoods’ te nemen. Als je geen geld hebt om te trainen, probeer dan meer te bewegen met de tools die je hebt. Ga bijvoorbeeld meer lopen, meer fietsen, neem in plaats van de lift de trap of ga joggen, enfin, beweeg! Het is meer een kwestie van zelfbewustzijn en uitvinden wat goed voor je is en waarmee je je fitter, energieker en blijer voelt. Stel voor jezelf een doel en probeer zo veel mogelijk aan en naar dat doel te werken. Zie het als een project dat je moet uitvoeren voor je werk, je baas, maar in dit geval ben jij de baas over je lichaam. Laat anderen zien dat je het kunt en verwelkom alle steun en motivatie, maar doe het vooral voor jezelf!”

Over Radmilo Soda
Radmilo Soda (1972), bekend van het tv-programma Obese, was vroeger professioneel bokser en gebruikt nu zijn passie, kennis en ervaring om mensen te begeleiden naar een gezonde lifestyle. Ook heeft hij net een boek uitgebracht, Echt Radmilo, waarin hij een handleiding geeft voor een lang en gezond leven door middel van work-outs voor thuis en gezonde recepten. www.sodabodyfit.nl

Ook interessant