Gezondheid

Waarom je veel vaker radijs zou moeten eten

radijsjes-zijn-hartstikke-gezond-en-we-zouden-ze-veel-vaker-moeten-eten.jpg

Kleine felroze knolletjes met een witte, glazige binnenkant en een scherpe smaak. Je kent ze wel: radijsjes. Onwijs gezond, maar je moet er echt van houden. In Nederland worden radijsjes niet extreem veel gegeten, behalve dan als leuke toevoeging aan een frisse salade af en toe.

En dat is jammer, want radijs zit bomvol vitaminen en is goed voor allerlei dingen waarvan je nog niet wist dat het daar goed voor was.

Radijs eten

Radijs, ook wel Raphanus sativus, is in verschillende kleuren te krijgen. Wij kennen de rood-roze variant uit de supermarkt het best. Meestal wordt alleen de bol gegeten, en vaak dus alleen rauw. Die scherpe smaak? Die zit in de rode buitenkant en kun je dus een beetje afzwakken door ‘m eraf t pellen. Die scherpe smaak wordt veroorzaakt door de mosterdolie in radijsjes die bij veel zonlicht ontstaat. In de zomer zijn radijsjes dan ook veel pittiger dan in de winter. De bladeren van radijs kun je overigens ook gewoon eten, hoewel niet veel mensen dat lijken te doen. Het blad is ook pittig en zit vol ijzer en foliumzuur. Lekker op een broodje kaas of door dezelfde salade waar je de rest van de radijsjes doorheen gooit.

Lees ook: Van dit eten krijgt je lichaam de meeste energie

Radijsjes zijn hartstikke gezond

Radijsjes zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens erg gezond. De kleine knolletjes zitten vol calcium en magnesium. Daarnaast zijn radijsjes heel goed voor je lever. Ze zouden het lichaam zuiveren en giftige stoffen uit je bloed filteren. De groente wordt ook vaak aangeraden aan mensen met geelzucht. Daarnaast werkt radijs ontstekingsremmend; de bolletjes zitten vol stoffen met een antibacteriële werking. Maar radijsjes zijn ook goed voor een onrustige huid en veel van de rode knolletjes eten kan helpen bij acne en psoriasis. En radijs is natuurlijk de perfecte, koolhydraatarme snack voor wanneer je wil afvallen.

Ook lekker om warm te eten

Tijd dus om eens wat meer radijsjes in ons dieet te verwerken. En wist je dat radijsjes echt niet alleen lekker in een frisse salade zijn? Warm zijn ze bijvoorbeeld ook heerlijk. Klaar om meer te experimenteren met radijsjes? Probeer dit recept eens voor boterige radijsjes met za’atar.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidenco
Beeld | iStock

Ook interessant