Het verband tussen je looptempo en sterfterisico. Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Raar maar waar: je overlijdensrisico kun je bepalen met je telefoon

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit onze levens. Met een paar klikken sta je in contact met wie je maar wilt. Maar je telefoon heeft nog meer foefjes: het risico op overlijden inschatten, bijvoorbeeld. Of je dat überhaupt wilt weten is nog even de vraag, maar de technologie kán het in elk geval wel.

Wie gaat er nog de deur uit zonder smartphone? Veel Nederlanders zitten er inmiddels aan vastgeplakt. Dat kan soms ongezellig zijn in gezelschap als het scherm maar steeds oplicht en de berichtjes blijven binnenstromen. Maar als je je telefoon altijd bij je draagt, kan die op basis van je looptempo wel nauwkeurig de kans op overlijden inschatten. Daarvoor is geen unieke applicatie, smartwatch of activity tracker nodig.

Verband tussen lichaamsbeweging en overlijdensrisico

Lichaamsbeweging hangt samen met de kans op sterfte: dat is al lange tijd bekend. Onderzoeker Bruce Schatz vertelt aan Scientias dat je looptempo in verband staat met de kans op overlijden. Met een nieuw onderzoek wilde hij weten of je mensen op een ‘passieve’ manier kunt volgen in het dagelijks leven en daarmee hun gezondheid van nu en later kunt meten. Met een smartwatch kon dat al in bepaalde mate door de bewegingssensoren die daarin zitten. Maar die worden meestal vooral gebruikt door mensen die het financieel goed voor elkaar hebben. Een smartphone heeft bijna iedereen, of je nu rijk of wat minder welvarend bent. En in een smartphone zitten vaak ook zulke sensoren die lichaamsbewegingen meten.

In een tijdsbestek van één week werden 100.000 Britten onder de loep genomen door onderzoekers. Ze keken of ze aan de hand van zulke sensoren kunnen voorspellen wat iemands overlijdensrisico is. Schatz: “We analyseerden hun bewegingen met behulp van de bewegingssensoren waar ook smartphones over beschikken.” Hiermee kon heel specifiek het looptempo worden gemeten.

Overlijdensrisico meten met je telefoon

Volgens Schatz is er een duidelijke reden waarom je het looptempo kunt linken aan het overlijdensrisico. “Voor veel ziekten, zoals hart- of longziekten, weten we dat er een heel kenmerkend patroon bestaat. Zo vertragen mensen als ze buiten adem zijn. Vervolgens, als ze weer op adem zijn gekomen, versnellen ze weer. Dit patroon van vertragen en versnellen kan nauwkeurig worden gemeten met bewegingssensoren, zelfs die waar goedkope telefoons mee uitgerust zijn.”

Op deze manier kan je smartphone een essentieel en eerlijk apparaat worden om grootschalig onderzoek te doen naar gezondheid. Naast het overlijdensrisico kan je telefoon ook andere gezondheidsproblemen opsporen. Denk daarbij aan de status van hart- en vaatziekten en het opsporen van infecties. Allerlei ziektes kunnen op deze manier op tijd herkend worden. Daardoor is een meer effectieve behandeling mogelijk en kunnen ernstige ziektes voorkomen worden.

Zo werkt het

Hoe werkt het dan precies? De gegevens van je lichaamsbeweging worden verzameld via de bewegingssensoren die in smartphones zitten. Bij een wandeling van zes minuten kan al voorspeld worden wat het risico is om te overlijden in de komende vijf jaar. De onderzoekers voerden bewegingssensor- en overlijdensgegevens in via een machine-learning model. Machine learning is een vorm van kunstmatige intelligentie die voorspellingen doet op basis van data. Deze machine ontwikkelde een algoritme dat het overlijdensrisico van vijf jaar schatte met behulp van versnelling tijdens een wandeling van zes minuten. Deze methode kan nuttig zijn voor artsen om ziektes eerder te herkennen en op tijd in te kunnen grijpen.

Bron | Scientias

Saskia WinkensGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden