Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Raar maar waar: je kunt deze kerst last krijgen van hooikoorts

Je snottert en niest wat af en geeft de schuld aan de sneeuw en de ijzige temperaturen van de afgelopen dagen. Dat hoeft echter helemaal niet de reden te zijn. Het kan ook komen doordat je last hebt van hooikoorts. In deze tijd van het jaar? Ja, in deze tijd van het jaar.

Als je klachten krijgt door hooikoorts, spelen die vaak op in het voorjaar. Dan staat de wereld in bloei en krijgen pollen de kans om rond te dwarrelen. Toch is het dit jaar niet gek als je rond de kerstdagen last krijgt van hooikoortsklachten, en dat komt door de hazelaar.

Warme maanden

Doordat oktober en november dit jaar warme maanden waren, heeft de hazelaar de kans gekregen om extreem vroeg te bloeien. “Die zeer warme periode volgde op een vrij koude september,” legt Arnold van Vliet uit. Hij is bioloog aan de Universiteit van Wageningen en doet zijn verhaal op de website naturetoday.com. “Die kou kan de struiken ‘gereset’ hebben, waardoor de zeer hoge temperaturen tot een zeer vroege bloei leiden.” Geen goed nieuws voor hooikoortspatiënten: maar liefst een miljoen van hen zouden gevoelig zijn voor de hazelaar, zo wordt geschat.

Naar verwachting lopen de temperaturen richting de kerstdagen weer op, waardoor veel hazelaars tijdens de feestperiode in bloei zullen staan. “Dan wordt dit hun vroegste bloei-jaar ooit,” aldus Van Vliet.

Niet positief

Volgens de bioloog is het een ‘spectaculaire verandering in de natuur’, maar heel positief is het niet. Integendeel, hij noemt het zelfs zorgwekkend. “Het is een duidelijke indicatie dat de natuur zich aanpast aan de veranderingen in temperatuur. De vraag is hoe lang dit kan doorgaan.”

Bron | RTL nieuws

Beeld | iStock

Ook leuk en interessant om te lezen

Bekijk ook

Margriets Anita en Maartje namen, samen met hun dochters, een kijkje in Disneyland Parijs. En kregen een enorme verrassing…

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden