Raar maar waar: Disney-films kijken is goed voor je gezondheid. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Raar maar waar: Disney-films kijken is goed voor je gezondheid

Wegzwijmelen bij Assepoester of meezingen met Frozen: bijna iedereen geniet weleens van een Disney-film. Houd jij ook graag filmavonden vol Disney-films met je kleinkinderen? Verrassend feit: dat blijkt heel goed te zijn voor je (mentale) gezondheid.

Disney-films kijken: misschien versleten je kinderen vroeger al de ene na de andere videoband vol sprookjesachtige taferelen. Nog steeds is Disney ongekend populair bij jong en oud. Wie kent het liedje ‘Let it go’ van Frozen niet? Grote kans dat je kleinkinderen het van binnen en van buiten kennen.

Disneyfilms goed voor je gezondheid

De Amerikaanse professor Kelly Tenzek nam Disneyfilms en mentale gezondheid onder de loep. Uit haar onderzoek bleek dat Disney-films niet alleen leuk zijn om naar te kijken, maar ook je mentale gezondheid verbeteren. Reden genoeg dus om De Kleine zeemeermin of Bambi er weer eens bij te pakken.

Praten over moeilijke onderwerpen

Disney-films kun je zien als een vorm van therapie, zo blijkt. Als je niet lekker in je vel zit kun je natuurlijk bij een psycholoog of psychotherapeut aankloppen, maar Disney-films kunnen je blijkbaar ook (in bepaalde mate) helpen om je problemen te verwerken. Hoe zit dat precies? In de films komen regelmatig lastige, redelijke zware thema’s aan bod. Denk bijvoorbeeld aan de dood, angst en eenzaamheid. Deze moeilijke onderwerpen worden bespreekbaar gemaakt.

In de 57 Disney-films die Tenzek bestudeerde, zag zij 71 personages sterven. Denk maar aan de moeder van Bambi, die werd neergeschoten door een jager in het bos. Bambi bleef eenzaam en huilend achter, drentelend door het besneeuwde landschap. Veel kijkers konden het bij deze scene niet drooghouden en pinkten een traantje weg. Toch hebben zulke verdrietige beelden een (positieve) functie: daardoor gaan we namelijk makkelijker over dit soort moeilijke onderwerpen praten met elkaar.

En ze leefden nog lang en gelukkig

Hoe je het ook went of keert: Disney-films bezorgen je een gelukzalig gevoel. Na het kijken ervan voel je je toch vaak nét een tikkeltje fijner dan ervoor. Er gebeuren mooie dingen in de films, er zit humor in en alle dromen komen uit. De personages in de Disney-films komen voor fikse uitdagingen te staan. Maar hoe diep ze ook in de put zitten, elke keer weten ze er op verrassende wijze weer uit te klimmen. Dat inspireert jou als kijker om ook altijd te blijven zoeken naar een oplossing voor je problemen. De films bieden hoop en geven je levenslessen mee, niet alleen aan je kleinkinderen. En aan het einde... leefden ze nog lang en gelukkig.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Girlscene

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden