null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Puzzelboek in de aanslag! Door hard na te denken verbrand je ook calorieën

Goed nieuws voor alle puzzelfanaten die níét van sporten en lichamelijke inspanning houden. Volgens wetenschappers kun je ook calorieën verbranden door hard na te denken, dus pak de Margriet Puzzelen er maar bij!

Van een dagelijks fietstochtje naar de supermarkt tot een wandeling door het park: je hebt echt geen intensieve work-out nodig om calorieën te verbranden. Sterker nog, het kan ook vanuit je luie stoel. Als je in dat laatste geval je hersenen maar flink aan het werk zet.

Het energieverbruik van ons brein

Hoe dat kan? Volgens Ewan McNay, assistent-hoogleraar psychologie aan de Amerikaanse Universiteit van Albany, is de verklaring vrij simpel. Hij legt uit dat onze hersenen glucose gebruiken om te kunnen functioneren. Hoe harder we nadenken, hoe meer glucose er nodig is om ons brein om volle kracht te laten draaien en hoe meer calorieën we dus verbranden. Aha!

Bovendien gebruiken onze hersenen waarschijnlijk een stuk meer energie dan je denkt. "Het brein is de grootste energieverbruiker van het menselijk lichaam," legt dr. Marcus Raichle uit. En als hoogleraar geneeskunde aan de Amerikaanse Universiteit van Washington kan hij het weten. Ter illustratie: je hersenen dragen maar twee procent bij aan je totale lichaamsgewicht, maar bepalen maar liefst twintig procent van je dagelijkse energiebehoefte. Dat betekent dat je hersenen op een normale dag zo'n 320 calorieën verbruiken. Zet je ze wat harder aan het werk, dan kun je die verbranding met vijf procent laten toenemen.

Een instrument leren bespelen

Als slimme puzzelaar had je natuurlijk al lang begrepen dat dat niet betekent dat je vanaf nu alleen nog maar op de bank hoeft te liggen met een puzzelboek in de hand. Beweging is en blijft belangrijk. Bovendien: je moet je hersenen wél uitdagen om extra calorieën te verbranden. "Je kunt tot 200 extra calorieën verbranden wanneer je bijvoorbeeld acht uur lang een nieuw muziekinstrument leert bespelen," aldus psycholoog McNay. Het aanleren van een dergelijke gecompliceerde en intensieve vaardigheid vergt veel energie. Zo veel dat het calorieverbruik ervan gelijk staat aan een halfuur fietsen of een kwartier touwtjespringen. En dan leer je ook nog iets waar je de rest van je leven plezier van hebt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden