Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe ontstaan die vervelende puistjes in je neus?

hoe-ontstaan-die-vervelende-puistjes-in-je-neus.jpg

Bij acne denk je misschien vooral aan puistjes op je voorhoofd, kin of neus, maar dat zijn niet de enige plekken waar ze kunnen ontstaan. Heb je bijvoorbeeld weleens puistjes in je neus gehad? Die bultjes zijn niet alleen heel vervelend, maar kunnen ook nog eens pijnlijk zijn.

Maar zijn die bultjes in je neus wel altijd puistjes? En misschien nog wel belangrijker: wat kun je ertegen doen?

Puistje in je neus

In principe kun je overal waar poriën en talgklieren zitten puistjes krijgen. Dus ook op je billen, onder je oksels, rondom je schaamlippen én in je neus. In principe heb je alleen poriën in de huid dichtbij de uitgang van je neus; daarom zit een puistje in je neus ook meestal daar. Dermatoloog Hadley King legt aan MindBodyGreen uit dat zo’n pijnlijk bultje ontstaat door een verstopte porie in je neus. Daar ontstaat dan een groei van bacteriën, die zorgen voor een ontsteking en uiteindelijk een puistje in je neus. Meestal is een puist het gevolg van een opbouw van dode huidcellen, vuil, make-up en huideigen oliën in een porie. In je neus kan het bijvoorbeeld ook komen door een flinke verkoudheid, overmatig neuspeuteren (ja, echt waar!) of werken in een stoffige ruimte.

Lees ook:
Waarom je in de winter meer last kunt hebben van puistjes

Ontstoken haarzakje

Maar puistjes in je neus zijn niet altijd wat ze lijken. Volgens schoonheidsspecialiste Nicole Hatfield kan het ook een ontstoken haarzakje zijn. Net zo vervelend en pijnlijk, maar gelukkig net als een puistje niet ernstig. Het verschil kun je volgens Hatfield trouwens bijna niet zien: de twee zien er bijna hetzelfde uit – voor zover je puistjes in je neus überhaupt kunt zien. Ook een ingegroeide haar in je neus kan voor een bultje zorgen; dit is ook iets waar je je niet direct zorgen om moet maken. Breiden de bultjes zich uit? Dan is het volgens de schoonheidsspecialiste wel slim on naar de huisarts of een dermatoloog te gaan. Die kan kijken of er iets anders aan de hand is, zoals een schimmelinfectie, ontsteking of misschien zelfs een koortsblaar in je neus.

Behandeling puistjes in je neus

Acne is sowieso al moeilijk te behandelen, maar in je neus is het helemaal lastig om iets tegen die puistjes te doen. En de bultjes kunnen juist op die plek voor irritatie en pijn zorgen. Een gezichtsmasker of anti-acnecrème aanbrengen ín je neus is natuurlijk geen goed idee – doe dat dus ook vooral niet. Volgens Hatfield kun je het beste helemaal niets doen bij zo’n bultje in je neus. Hoe moeilijk het ook is om er helemaal vanaf te blijven, het is volgens haar wel de beste optie. Heb je heel veel pijn of terugkomende puistjes in de neus? Dan is het volgens dermatoloog King verstandig om een specialist op te zoeken. Die kan samen met jou kijken naar mogelijke behandelingen, bijvoorbeeld met salicylzuur erin. De plekjes voorkomen doe je vooral door met je vingers uit je neus te blijven: ook wel zo hygiënisch natuurlijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | MindBodyGreen
Beeld | Getty Images

Ook interessant