Margriet logo
puistjes in wenkbrauwen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Puistjes in je wenkbrauw? Dít zijn de meest voorkomende oorzaken

Ze vallen misschien niet zo snel op, maar je voelt ze wel: puistjes in je wenkbrauw. Deze vervelende en soms pijnlijke bultjes hebben verschillende oorzaken.

We zetten de meest voorkomende oorzaken én oplossingen voor je op een rij.

Acné

Dit is de meest voorkomende oorzaak van puistjes in je wenkbrauw. Bij acné, een aandoening die vooral bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar voorkomt, zijn de talgklieren van de huid ontstoken of verstopt. Ook de haarzakjes in en rondom je wenkbrauwen bevatten talgklieren. Als deze talgklieren verstopt raken, kunnen verschillende puistjes ontstaan, zoals whiteheads, mee-eters, papels, knobbels of cysten.

Oplossing: als je af en toe puistjes in je wenkbrauw hebt, kun je een product met benzoylperoxide of salicylzuur gebruiken. Deze producten verwijderen dode huidcellen en verminderen bacteriën. Heb je veel puistjes of komen ze vaak terug? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een dermatoloog.

Lees ook:
Last van puistjes op je billen? Dít kun je eraan doen

Make-upkwast of -spons

De kwasten of sponsjes die je gebruikt om foundation, oogschaduw of wenkbrauwpoeder aan te brengen, zijn een broeinest van bacteriën. En dat kan voor allerlei onzuiverheden zorgen. Dat geldt trouwens ook voor make-upproducten die al langer dan een jaar in je kast liggen. Heb je een pony? Dan kunnen haarproducten in je poriën terechtkomen. Het gevolg: puistjes in je wenkbrauw.

Oplossing: maak je kwasten en sponsjes goed schoon, het liefst na elk gebruik (of in elk geval één keer per week). En gooi oude make-upproducten die over datum zijn weg.

Ingegroeide haartjes

Ben jij regelmatig met een pincet in de weer om je wenkbrauwen te epileren? Dan is de kans op ingegroeide wenkbrauwhaartjes groot. Door te scheren of epileren ontstaat er een scherp uiteinde aan de haartjes, die in je huid kunnen gaan prikken. Omdat de uitgang van een haarzakje wordt geblokkeerd, gaat het haartje onderhuids groeien. Er ontstaat dan een pijnlijk rood bultje. Hoewel epileren beter is dan scheren, blijft er toch vaak een klein haartje over.

Oplossing: om ingegroeide haartjes te voorkomen, kun je het best zo min mogelijk scheren, epileren of waxen. Is dat voor jou geen optie? Zorg dan in elk geval dat je je gezicht voor én na het epileren goed wast. Gebruik van tevoren een hydraterende crème om de haarzakjes wat zachter te maken. En vergeet niet om je pincet na het epileren schoon te maken.

Bron | Healthline

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden