Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Last van puistjes in je oor? Híerdoor kan dat komen

puistjes-in-je-oor.jpg

Een puistje op je kin, neus of voorhoofd: we hebben er allemaal wel eens last van. Maar wist je dat je ook puistjes of mee-eters in je oor kunt krijgen? Niet heel prettig. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de oorzaak te weten. En blijkbaar is een alledaagse handeling dé grootste aanstichter voor dit ‘probleem’. We leggen het je uit. 

En wat moet je doen als je een puistje in je oor hebt?  

Last van puistjes in je oor

Overal waar je poriën hebt kun je last krijgen van mee-eters en puistjes. Zo ook in je oren. Hoewel het minder vaak voorkomt dan een puistje op je gezicht, is niet heel gek dat dit in je oor ontstaat. Om de kans op puistjes in je oor te verkleinen, is het belangrijk om te weten wie de grote boosdoener is. En dat zijn blijkbaar je oortjes. Als je lange tijd je oortjes in hebt, kunnen deze de luchtstroom in je gehoorgang blokkeren. Hierdoor kan oorsmeer, olie en vuil zich opstapelen en dat kan weer zorgen voor verstopte poriën. Dit resulteert vervolgens in puistjes in je oor.  

Wat te doen tegen puistjes?

Heb je last van een of meerdere puistjes in je oor? Dan kunnen deze volgens dermatoloog Whitney Bowe prima uitgeknepen worden. Aan Mindbodygreen legt Bowe uit dat je dit wel altijd aan een professional over moet laten, zeker bij je oren, omdat je natuurlijk niks wil beschadigen. De meeste mee-eters en puistjes ontstaan in de schelpkom van je oor. Dit is de holle ruimte in je oor. In je gehoorgang, dus dieper in je oor, is de kans op puistjes een stuk kleiner. 

Schoonheidsspecialist Shani Darden raadt aan om een heel dun laagje van een AHA-serum aan te brengen in je oor. Dit helpt om de dode huidcellen te verwijderen en stimuleert de celvernieuwing. Heb je vaak last van puistjes in je oor? Dan ben je hier wellicht gevoelig voor. In dit geval is het extra belangrijk om je oren regelmatig goed schoon te maken.  

Lees ook: Oren schoonmaken? Dít is de beste manier om dat te doen

Mee-eters voorkomen

Om mee-eters en puistjes in je oor voortaan zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om je oren regelmatig te laten luchten. Probeer je oortjes niet urenlang in te houden. Zeker als je merkt dat je na het dragen van oortjes meer last hebt van oorsmeer of een vettige huid in je oor, is het verstandig om vaker je oren te laten luchten. Daarnaast is het ook goed om je oortjes regelmatig schoon te maken, zodat er zo min mogelijk vuil van buitenaf in je oor kan komen.

Bron | Mindbodygreen
Beeld | Getty Images

Margriet Extra 5 zomer

In de zomer wil je maar één ding: achterover leunen met een koud drankje en een tijdschrift, een mooi verhaal of een leuke puzzel. In de nieuwe Margriet extra: Vakantie! vind je het allemaal in één grote zomerspecial (alleen het drankje moet je zelf even regelen). Bestel Margriet extra: Vakantie! nu online of haal ‘m in de winkel.

Ook interessant