null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Psycholoog: waarom ‘skinny shaming’ net zo schadelijk is als ‘fat shaming’

Naast fat shaming bestaat er ook skinny shaming: niet mensen met overgewicht, maar slanke of 'magere' mensen worden door het slijk gehaald op social media.

Naar aanleiding van de bikini- en badpakfoto's die deze zomerse dagen op social media worden gepost, wordt er ook volop gebodyshamed. We worden niet bepaald vrolijk van de reacties die bij de kiekjes van vooral bekende mensen worden achtergelaten: 'Eet eens wat minder ijs', 'Zijn die zwangerschapskilo's er nog niet af?', 'Eetstoornisje?', 'Wat ben jij eng mager'.

Fat shaming en skinny shaming zijn in onze ogen beide even erg. Toch willen experts vooral achterhalen waarom steeds meer mensen zo afgeven op specifiek dúnne lichamen. De psychologie daarachter is interessant en helpt de discussie over het bodysnamen aan te zwengelen. Of het kan helpen om er juist je schouders over op te halen.

Eetstoornis

"Mager zijn wordt al snel in verband gebracht met een eetstoornis," vertelt klinisch psycholoog-psychotherapeut Sophie Pollock aan Het Laatste Nieuws. "Maar het behoeft natuurlijk geen uitleg dat iemand die slank of mager is, niet per se een eetstoornis hoeft te hebben."

Slankheidsideaal

Waar skinny shaming volgens Pollock vooral uit voortkomt, is het afzetten tegen het slankheidsideaal op/in (social) media. Op zich geen slecht principe, maar dat moet niet leiden tot het grof beledigen van iemand die slank of mager is. Toch lijkt het online kwetsen van dunnere mensen 'normaler' te worden gevonden dan het online kwetsen van mensen die wat voller zijn.

"Mensen vinden het maatschappelijk ongepaster om iemand aan te spreken op zijn of haar overgewicht dan op iemands magere lichaam," zegt de psycholoog. "Toch is bodyshaming voor zowel dunne als vollere mensen buitengewoon pijnlijk."

Eetstoornis ontwikkelen

Of je nu op social media wordt aangevallen op je dikke of dunne lichaam: bodyshaming kan grote gevolgen hebben, zeker als je geen goed zelfbeeld hebt of niet de steun van een partner of familie geniet. Je kunt zó'n laag zelf- en lichaamsbeeld krijgen, dat je je lichaam niet meer durft te tonen en het strand bijvoorbeeld mijdt. Volgens Pollock kan het zelfs leiden tot zelfverwonding. "Met bodyshaming kun je iemand in een depressie helpen. En als diegene nog geen eetstoornis had, kan die door de kritiek worden aangewakkerd. Een positief zelfwaardegevoel is immers het belangrijkst om je te beschermen tegen een eetstoornis," aldus de expert.

Liever te dik of dun dan ongezond

Je gezondheid is veel belangrijker dan je gewicht, benadrukt Pollock. De psycholoog ontkracht dat je met een BMI tussen 18,5 en 24 automatisch gezond bent. "Iemand die over- of ondergewicht heeft maar voor de rest gezond leeft, is misschien beter af dan iemand met een normaal gewicht die rookt, niet sport of weinig groenten en fruit eet."

Lichaamsbouw

Vooral geldt: iedereen is anders, ook qua lichaamsbouw. Pollock: "Sommige mensen zitten al hun hele leven boven of onder een 'normale' curve in vergelijking tot anderen. Dat zegt meestal iets over hun lichaamsgestel: lengte, lichaamsbouw, metabolisme, genen... Het wijst niet per se op verkeerde eetgewoonten."

Ook interessant om te lezen

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden