null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Psoriasisnagels: zó herken je ze (en dit kun je eraan doen)

Net als onze huid en andere delen van ons lichaam zijn onze nagels gevoelig voor infecties. Toch zijn nagelaandoeningen over het algemeen een stuk minder bekend. Wist je bijvoorbeeld dat psoriasisnagels een huidaandoening is?

We leggen uit wat psoriasisnagels zijn, hoe je ze kunt herkennen - ze lijken namelijk nogal op kalknagels - én wat je ertegen kunt doen.

Psoriasisnagels

Psoriasis is een chronische huidziekte waarbij de huidcellen te snel groeien. Daardoor stapelt zich een dikke laag van onrijpe huidcellen op, die zorgt voor dikke, rode schilferende plekken op het lichaam. Ruim 400.000 mensen in Nederland hebben last van deze niet-besmettelijke, maar wel heel vervelende huidaandoening. De ziekte komt voor in verschillende vormen. De meeste mensen krijgen vooral last van plekken op hun ellebogen en knieën, maar het kan ook op de hoofdhuid voorkomen én voor gewrichtsklachten zorgen. Wanneer de plekken ook de nagels aantasten, spreken we over psoriasis unguium ofwel: psoriasisnagels.

Risicofactoren

Iets meer dan de helft van de mensen met psoriasis aan de huid heeft ook last van psoriasisnagels. Daarnaast komt de aandoening in veel mindere mate (5 procent) voor bij mensen zonder andere vormen van psoriasis. Psoriasis kan op alle leeftijden ontstaan, maar de meeste patiënten krijgen er tussen hun 15e en 35e voor het eerst last van. Bepaalde risicofactoren, zoals medicijnen, roken en erfelijkheid, spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van alle vormen van psoriasis, waaronder dus ook de psoriasisnagels. Zo hebben kinderen van een psoriasispatiënt 10 procent meer kans om de ziekte te krijgen. Als allebei de ouders psoriasis hebben, is die kans zelfs 50 procent.

Psoriasisnagels herkennen

Psoriasis aan de nagels kan voorkomen bij de nagels aan je vingers en aan die van de tenen. Je ziet verschillende veranderingen aan de nagels. Deze symptomen wijzen bijvoorbeeld op psoriasisnagels:

  • Putjes in de nagels, ook dwarse groeven komen voor
  • Kleine zwarte lijntjes of juist een witte, golvende verkleuring
  • Verkleuring van de nagel, bijvoorbeeld geel, rood of bruin
  • Verdikte huid onder je nagel
  • Roodheid van het ‘halve maantje’ in de nagel, vooral bij de vinger
  • Nagels die afbrokkelen of loslaten door psoriasis in het nagelbed

Herken je deze symptomen? Dan kan een dokter of dermatoloog vaststellen of er sprake is van psoriasisnagels.

Symptomen vergelijkbaar met een kalknagel

Psoriasisnagels worden vaak verward met schimmel- of kalknagels. Bij beide aandoeningen is er namelijk meestal sprake van een verdikking van de nagel en is deze vaak bruin of geel gekleurd. Het grootste verschil met de andere nagelaandoeningen is echter dat de psoriasis aan de nagel niet besmettelijk is. Wel kunnen psoriasisnagels onder bepaalde levensstijlfactoren verergeren. Met name stress zorgt ervoor dat de aandoening tijdelijk heviger wordt. Ook hormonale schommelingen, alcoholgebruik en infecties kunnen een negatief effect hebben op de aandoening. Echter is dat niet de oorzaak: als je erfelijk belast bent met psoriasis, kan op elk moment een psoriasisnagel ontstaan.

Psoriasisnagels onderdrukken

Psoriasis is in alle vormen een chronische aandoening; het is dus niet te genezen. Wel kun je de klachten met bepaalde medicijnen onderdrukken. De behandeling voor psoriasisnagels is echter het lastigst. Het duurt vaak wel een half jaar voordat er verbetering optreedt. In de meeste gevallen schrijft de arts een zalf voor die je een aantal dagen dagelijks moet aanbrengen. Als de psoriasis in de nagelwortel zit, is het mogelijk om dit te behandelen met corticosteroïdeninjecties in de nagelwortel.

Na de behandeling kun je de symptomen onderdrukken door de nagels zo kort mogelijk te houden. Ook is het belangrijk om de nagels goed droog te houden, en beschadigingen to veel mogelijk te voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Radboud MC, Huidarts

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden