Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Psoriasis op de hoofdhuid of roos? Zo herken je de verschillen

psoriasis-of-roos.jpg

Witte schilfers op je hoofdhuid wijzen meestal op roos, een onschuldig probleem. Maar een droge hoofdhuid met schilfers kan ook worden veroorzaakt door psoriasis. Dít zijn de verschillen tussen roos en psoriasis op de hoofdhuid.

Wat is roos?

Als je roos hebt, zitten er veel witte schilfertjes op je hoofdhuid en in je haar. Die witte ‘velletjes’ zijn eigenlijk oude huidcellen. Normaal gesproken vernieuwen cellen van de hoofdhuid zich steeds, waardoor oude cellen loslaten. Bij roos gaat dit proces twee keer zo snel en heb je veel meer loslatende huidcellen. Waarom dat gebeurt, is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk ontstaat een groot deel door een gist genaamd Malassezia. Stress, bepaald eten en drinken, zeep en koude, droge lucht kunnen de klachten verergeren. Doordat de klieren in de huid bij roos ook harder werken, kun je last hebben van jeuk. De klieren maken namelijk meer talg aan, wat voor een vette huid zorgt.

Wat is psoriasis op de hoofdhuid?

Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij het vernieuwingsproces van de huid enorm snel gaat. Hierdoor ontstaat te veel huidcellen en gaat de huid schilferen. Vervolgens ontstaan er pijnlijke ontstekingen die zorgen voor een verdikte, rode huid. De oorzaak van psoriasis is nog onbekend, maar wel is duidelijk dat erfelijkheid een rol speelt. Daarnaast zijn er factoren, zoals ontstekingen, stress en hormonale veranderingen, die psoriasis kunnen uitlokken bij mensen die erfelijk belast zijn. Psoriasis kan overal op het lichaam ontstaan, maar een groot deel van de patiënten heeft psoriasis op de hoofdhuid, vooral bij de haargrens aan de voorkant en bij de slapen. Klachten die bij psoriasis horen zijn gekleurde plekken op de huid met wit of zilvergrijze schilfers, jeuk en een droge hoofdhuid. De plekken zijn meestal rood, roze of paars gekleurd.

Lees ook:
Je haar verven als je last hebt van psoriasis, kan dat?

Verschillen tussen roos en psoriasis

Hoewel je zowel bij roos als bij psoriasis last hebt van schilfers, is er toch een duidelijk verschil tussen de twee aandoeningen. Zo hebben mensen met psoriasis op de (hoofd)huid duidelijke rode, paarse of roze plekken. Bij roos is de hoofdhuid meestal vet, bij psoriasis droog. Bovendien is roos makkelijker te behandelen, bijvoorbeeld met speciale anti-roos shampoos, dan psoriasis op de hoofdhuid. Roos verdwijnt meestal weer vanzelf, maar kan wel terugkomen. Psoriasis is niet te genezen, maar er zijn wel behandelingen om de klachten te verminderen, zoals een zalf met medicijnen of lichttherapie. Omdat er verschillende vormen van psoriasis bestaan – en de ideale behandeling dus ook per persoon anders is – kun je voor advies het beste contact opnemen met je huisarts.  

Bron | Thuisarts, Huidarts, Good Housekeeping
Beeld | Getty Images

Cover M02 -2021-2022

Margriet 02 ligt in de winkel! Met een interview met actrice en cabaretière Jetty Mathurin,  over de mooie én moeilijke kanten van ouder worden. Maar ook alles over Kopenhagen, verhalen over oma worden tijdens corona, Anita die alles verloor na een brand en lekker slanke en gezonde recepten om die feestkilo’s gedag te zeggen. Haal Margriet snel in huis of bestel ‘m online.

Ook interessant