Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Lief voor je lijf: deze problemen rond je vagina moet je kunnen herkennen

problemen-vagina-herkennen.jpg

We doen ons stinkende best om de boel daar beneden schoon en netjes te houden. Maar weet jij ook bepaalde problemen rond je vagina te herkennen?

Hoe goed je ook je best doet om hygiëne na te streven, soms kunnen ze nu eenmaal ontstaan. Problemen rond de vagina. En dan is het wel zo fijn als je een beetje weet wat er aan de hand is met je intieme zone. Lees en leer.

1. Ingegroeide haartjes

Verdwijnen bepaalde haartjes maar niet wanneer je je scheert of laat waxen? De kans is groot dat ze dan onder de huid zijn gaan groeien. Dat kan soms voor een pijnlijk bultje zorgen. Wat zo’n ingegroeid haartje veroorzaakt? Daar zijn nogal wat mogelijke oorzaken voor. Zo kan het komen doordat je een haar niet goed hebt weggeschoren, maar kunnen ook geparfurmeerde producten de boosdoener zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wasverzachter die je gebruikt voor je ondergoed. Daarnaast kan het liggen aan sperma, badkleding, maandverband en ga zo maar door. Dat betekent natuurlijk niet dat je dat allemaal in de ban moet doen, maar het is wél belangrijk om de boel zo schoon mogelijk te houden. Let er bijvoorbeeld op dat je dít nooit (meer) doet na het douchen.

2. Lichtere/donkere huidplekjes

Als je plekjes huid tegenkomt bij de vagina die lichter of juist donkerder zijn dan de rest, hoeven er niet meteen alarmbellen te gaan rinkelen. Waarschijnlijk is het gewoon een (moeder)vlekje. Maar als je het niet helemaal vertrouwt, is het nooit verkeerd om een bezoek te brengen aan de huisarts.

3. Vleeskleurige puistjes

Kom je een bultje tegen waar duidelijk geen ingegroeide haar in zit, maar ziet het er meer uit als een vleeskleurig puistje? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een verstopt zweetbuisje. Dit worden ook wel syringoma bultjes genoemd en ze komen niet alleen voor bij je vagina. Je kunt ze ook aantreffen onder je armen, rond je navel of in je gezicht. De bultjes zijn niet schadelijk of gevoelig, maar je kunt ze beter niet zelf uitknijpen. De huid eromheen kan namelijk flink beschadigd raken. Hoe je ze kunt voorkomen? Bijvoorbeeld door sportkleding direct na je work-out uit te trekken en in de was te gooien.

4. Pusblaasjes

Smakelijk is anders, maar soms kan er een blaasje gevuld met pus ontstaan in de buurt van je intieme zone. Dit is een vaginale steenpuist die veroorzaakt kan worden door je ontharingsmethode. Gebruik je bijvoorbeeld een te bot scheermesje? Dan kan dat zorgen voor ingegroeide haren, en dus ook voor die vervelende puistjes. Net als syringoma bultjes moet je deze blaasjes niet zelf uitknijpen, maar door een deskundige laten behandelen. Als je zelf aan de slag gaat, kan het alleen maar erger worden óf verspreidt de infectie zich.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health
Beeld | iStock

 

Ook interessant