Primeur: in dit ziekenhuis hoef je niet meer nuchter te zijn voor een operatie
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Primeur: in dit ziekenhuis hoef je niet meer nuchter te zijn voor een operatie

Wie weleens geopereerd is, weet dat je van tevoren nuchter moet zijn. Dat houdt vaak in dat je de avond van tevoren je laatste maaltijd al eet, om na de ingreep pas weer iets te eten. In het UMC Utrecht wordt de regel rondom het nuchter zijn aangepast: tot kort voor de operatie mag je blijven drinken. Daarmee heeft het universitaire ziekenhuis een primeur.

De regel worden niet zomaar aangepast. De afgelopen jaren is vanuit het ziekenhuis onderzoek gedaan naar het drinken tot aan de operatie. Naar aanleiding daarvan is besloten dat patiënten die een operatie moeten ondergaan tot vlak voor de ingreep mogen blijven drinken.

Nuchter naar een operatie

Het is een regel die we al heel lang kennen: tot zes uur voor je operatie mag je eten en tot twee uur voor de ingreep mag je nog heldere vloeistoffen als thee of limonade drinken. Dit zijn de meest gunstige gevallen. Soms zijn de regels nog strenger en moet je vanaf middernacht al nuchter zijn, ook als je pas in de middag geopereerd wordt. Deze richtlijnen zijn er niet voor niets. Er is namelijk een risico dat patiënten tijdens de narcose moeten overgeven, waardoor braaksel terecht kan komen in de luchtwegen. Dit komt doordat de maag ook verslapt door de narcose.

De regels die we tot nu toe kenden, golden voor volwassenen. De regels voor kinderen werden al eerder aangepast, omdat zij zich snel slecht voelen als ze langere tijd geen vocht en suikers binnenkrijgen. Zij mogen daarom al blijven drinken tot vlak voor een ingreep. Dat gegeven bracht onder andere anesthesioloog Marije Marsman op het idee om te onderzoeken hoe dit bij volwassenen zit. In haar ziekenhuis, het Wilhelmina Kinderziekenhuis, mogen kinderen al tot kort voor de operatie blijven drinken. “Het resultaat was blijere kinderen, ouders en verpleegkundigen,” aldus Marsman tegen RTL Nieuws. “Hoe beter gevoed je de operatiekamer in gaat, hoe beter je eruit komt. Toen zei iedereen: waarom hebben we die 2-uursregel nog wel bij volwassenen?”

Drinken tot aan de operatie

Om te onderzoeken hoe dit bij volwassenen werkt, werd in 2019 de werkwijze van het UMC Utrecht aangepast. Vanaf dat moment mochten volwassen ook drinken tot aan een operatie. De resultaten van deze proef stemden de artsen positief. Ze zagen dat, zoals verwacht, de vloeistoffen al vrij snel weer weg zijn uit de maag. Marsman: “Bij gezonde mensen is de maag ongeveer een half uur na het drinken voldoende leeg. En we weten nu uit ervaring dat het veilig is om patiënten door te laten drinken tot ze naar de operatiekamer worden gebracht.” Daarnaast zien ze in het UMC Utrecht dat patiënten zich met de nieuwe werkwijze beter voelen na een ingreep.

Niet eten voor een operatie

Belangrijk is dat het hier dus gaat om drinken voor een operatie. Patiënten mogen tot kort voor de operatie heldere dranken tot zich nemen, maar vlak voor de operatie eten is en blijft uit den boze. Vast voedsel in je longen krijgen is namelijk nog een stuk ernstiger dan wanneer dat met een vloeistof gebeurt, zegt Marsman. En ook voor de operatie mag je niet alles drinken waar je zin in hebt. Bouillon bijvoorbeeld is geen goed idee, omdat daar vet in zit. Marsman raadt limonade met suiker aan. “Mensen vragen dan: maar suiker is toch slecht voor je? Maar die suikers heb je echt nodig voor een operatie.”

Bron | ANP, RTL Nieuws

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden