null Beeld

Prikkelbaar, huilerig? Het kan al beginnen voor je écht in de overgang zit

Je voelt je al een tijdje prikkelbaar, kunt om het minste geringste uitvallen of in tranen uitbarsten. Hoe kan dat nou? De overgang kan het niet zijn, want je bent net in de veertig en wordt op de normale tijden ongesteld. Maar wat veel vrouwen en zelfs artsen niet weten, is dat je al stemmingswisselingen kunt krijgen vóórdat je menstruatiepatroon verandert.

Wanneer je voorraad eicellen afneemt, wordt gaandeweg minder oestrogeen en ook progesteron aangemaakt. Dit gebeurt al in het vroege begin van de overgang. Je hersenen compenseren deze afname door meer van het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) te produceren. Hierdoor raakt je hormoonbalans verstoord. Als je gevoelig bent voor deze hormonale verandering, kun je je behoorlijk ellendig voelen. En in tegenstelling tot wat anderen je misschien wijsmaken zit dat niet tussen de oren! De stemmingswisselingen hebben een lichamelijke oorzaak en kunnen al ontstaan vóórdat je menstruatiepatroon verandert.

Klachten lijken erg op die van PMS

Sommige vrouwen hebben er zelfs zo veel last van, dat ze het gevoel hebben dat ze wel iemand kunnen vermoorden, meldt Vrouwen in de Overgang. Volgens de makers van deze website, een groep Nederlandse gynaecologen die gespecialiseerd zijn in de overgang, lijken de stemmingswisselingen in de vroege overgang erg op die van het premenstruele syndroom PMS. Het grote verschil is alleen dat je bij PMS weet dat je ongesteld moeten worden. In de vroege overgang heb je geen idee wat er aan de hand is, wat het nog frustrerender en zwaarder maakt. Veel vrouwen denken dat ze overspannen worden en beginnen aan zichzelf, hun werk en relatie te twijfelen. Er zouden zelfs relaties op stuk lopen.

Huisartsen gooien het vaak op stress

Volgens de gynaecologen denken ook veel huisartsen vaak niet aan de overgang en gooien zij het op stress. Terwijl stemmingswisselingen een van de belangrijkste overgangsklachten zijn: negen van de tien vrouwen die een menopauze-verpleegkundige bezoeken, hebben er last van. De gynaecologen vinden het vooral 'triest' dat, voordat vrouwen er eindelijk achterkomen wat er echt aan de hand is, zij vaak al een 'lange lijdensweg achter de rug hebben die niet nodig was geweest'. Zo bestaan er verschillende behandelingen waardoor overgangsklachten kunnen verminderen of verdwijnen.

Bron | VUmc patiëntenfolder De overgang

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden