Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers: preventief dotteren zorgt voor minder nieuwe hartinfarcten

preventief-dotteren-zorgt-voor-minder-nieuwe-hartinfarcten.jpg

Er moet een nieuwe standaardprocedure komen bij patiënten die een acuut hartinfarct hebben gehad. Dat stelt een groep artsen uit 130 internationale ziekenhuizen die onderzoek deden naar het bestaande medische beleid.

Volgens hen kan het risico op een tweede infarct namelijk met ruim 30 procent worden verkleind.

Nieuwe aanpak

Bij een acuut hartinfarct raakt één van de kransslagaders rondom het hart plotseling afgesloten door een bloedprop. Wanneer dat gebeurt, moet een patiënt direct behandeld worden. Deze wordt in het ziekenhuis meteen gedotterd, en er wordt een stent (een klein buisje) geplaatst om de afsluiting te verhelpen. De helft van alle patiënten heeft echter ook een of meerdere vernauwingen in een bloedvat elders rondom het hart.

Preventief dotteren

Deze worden nu na het dotteren van de verstopte slagader alleen onder controle gehouden met medicijnen. Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in 31 landen blijkt nu dat beter is om niet alleen de dichtgeslibde slagader open te houden met een stent, maar om ook alle andere vernauwde bloedvaten rondom het hart preventief te behandelen door te dotteren.

Grootschalig onderzoek

Voor het onderzoek werden ruim 4.000 patiënten in twee groepen verdeeld: de ene helft onderging de huidige standaardprocedure, bij de andere helft werd het hele bloedvatenstelsel rondom het hart gecontroleerd en eventueel aangepakt. Drie jaar later hadden uit de eerste groep 160 mensen een nieuw infarct gehad. Bij de tweede groep waren dit er 109.

Sterftecijfer blijft gelijk

Cardiologen zijn opgetogen over het onderzoek. “Deze resultaten zijn van groot belang voor de praktijk”, stelt Jan Piek, hoogleraar cardiologie in het UMC in Amsterdam. Hoewel de nieuwe behandeling de kans op herhaling verkleint, doet het echter niet direct af aan de sterftekansen van een patiënt. “Die resultaten blijken pas over een paar jaar. Door elk nieuw infarct vermindert de functie van de hartkamer. Op de lange termijn kan dat leiden tot meer sterfgevallen.” Minder herhalingen zouden dus in theorie kunnen lijden tot een lager sterftecijfer.

Lees meer
Nieuwe onderzoekstechniek verklaart hartfalen tijdens zwangerschap

Bron | de Volkskrant, Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant