Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

‘Pretoxen’ voor de feestdagen: goed idee of juist niet?

pretoxen-voor-de-feestdagen-een-goed-idee-of-juist-niet.jpg

Nog even, en we zitten weer aan de uitgebreide kerstontbijtjes, -brunches en -diners. Als je een beetje op de lijn probeert te letten, ben je in de dagen voor kerst misschien wel extra streng voor jezelf.

Maar is dat wel een goed idee eigenlijk, ‘pretoxen’ voor de feestdagen?

Detoxen

Je hebt vast weleens van detoxen gehoord. Het idee hierachter is dat je je lichaam ‘schoonmaakt’ van gif- en afvalstoffen, bijvoorbeeld na een periode van heel veel (ongezond) eten. Je kunt dit doen door te vasten of bijvoorbeeld een sapkuur te volgen. Of dat goed voor je is, daar zijn de meningen over verdeeld.

Pretoxen

Pretoxen is eigenlijk hetzelfde, maar in dit geval doe je die schoonmaakbeurt niet ná veel drinken en vet eten, maar ervóór, als je weet dat dit eraan zit te komen. Diëtiste Lotte Lemoine stelt tegenover Het laatste nieuws dat het interessant is om ook vlak voor de feestdagen een gezond voedingspatroon na te streven. “Laat je dus niet op voorhand al volledig gaan, omdat je toch denkt dat het er binnen een weekje niet meer toe doet en dat alle moeite voor niets is.”

Stabiel gewicht

Als je vóór de feestdagen al losgaat, is de kans groot dat je aankomt, stelt ze. Ook diëtist Hella van Laer zegt dat het goed is om al vooraf op je eten te letten. “Elk pondje gaat immers door het mondje, en wat je nu al bespaart aan calorieën is alleen maar mooi meegenomen achteraf. Het kan ook absoluut geen kwaad om je lichaam op voorhand al even rust te gunnen, voordat je al die vettigheid die gepaard gaat met kerstfeestjes en co naar binnen werkt.”

Overcompenseren

Maar een pretoxkuur, bijvoorbeeld eentje waarbij je dagenlang alleen maar sapjes drinkt, is dat ook een goed idee? Nee, daar zijn de diëtisten niet over te spreken. Lemoine: “Dat zal er alleen maar voor zorgen dat je tijdens de feestdagen zelf gaat overcompenseren voor alle voedingsstoffen die je gemist hebt. Het zorgt er ook voor dat je je gemakkelijker gaat overeten: je porties worden groter en je schept sneller nog een extra bordje op.”

Lees ook:
Waarom veel mensen obstipatie hebben tijdens de feestdagen (en hoe je dit kunt voorkomen)

Verborgen verleidingen

Ook Van Laer stelt dat het niet goed is om van het ene extreme in het andere over te gaan. “Weet ook dat de supermarkt vol verborgen en minder verborgen verleidingen schuilt dezer dagen. Dat zorgt ervoor dat we veel sneller dan normaal ongezond en vettig eten in huis halen. Veel beter dan extreem te gaan pretoxen en sapkuren te volgen, is om gewoon bewust om te gaan met wat je eet.”

Gezond eetpatroon

Wat zij verstaan onder een gezond eetpatroon? Volgens Lemoine gaat het om drie hoofdmaaltijden per dag, met tussendoor een stuk fruit of een yoghurtje. Ze raadt vezelrijke voedingsmiddelen als volkorenbrood en groenten aan én het drinken van anderhalf tot twee liter water per dag. “Bovendien is deze tijd van het jaar ideaal om te experimenteren met verschillende wintergroenten in de oven of om je tussendoortje te vervangen door een heerlijke kom warme soep.”

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

 

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Het laatste nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant