Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Allergisch voor koppels die in de wij-vorm praten? Waarom je dat juist wél moet doen

wij-vorm-praten-gezondheid.jpg

Gaan je haren rechtovereind staan als je aan een vriendin vraagt hoe haar weekend was en ze vervolgens elke zin met ‘wij’ begint? Geloof het of niet: uit onderzoek blijkt dat die vriendin heel goed bezig is. Koppels die steevast in de wij-vorm spreken, zouden een gezondere relatie hebben.

Wetenschappers van de University of California hebben deze conclusie getrokken op basis van de resultaten van dertig onderzoeken, waaraan in totaal vijfduizend mensen hebben meegedaan. Hierbij heeft het team onder meer gekeken naar hun gedrag in een relatie, de fysieke gezondheid en de eventuele link tussen deze beide zaken. Wat blijkt? Spreken in de wij-vorm vertoont volgens deze studie een sterke verbinding met een gelukkige, goed functionerende relatie.

Volgens de onderzoekers heeft het te maken met een hogere mate van wederkerigheid en positiviteit tussen twee mensen. “De onderlinge afhankelijkheid kan steun bij de partner teweegbrengen en voor een positieve perceptie van elkaar zorgen,” aldus co-auteur Alexander Karan.

Wat beïnvloedt wat?

Net als het verhaal van het kip en het ei is het in dit geval gissen naar wat de oorzaak is en wat het gevolg. Volgens de onderzoekers is er geen eenduidig antwoord, maar valt er voor beide wat te zeggen. Het gebruik van de wij-vorm zou de ander een gevoel van wederkerigheid kunnen geven. Maar het kan ook zo zijn dat de relatie dusdanig gezond is dat koppels vanzelf de wij-vorm gebruiken. Hoe dan ook is het een goed  teken: wij leven nog lang en gelukkig.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | nsmbl.nl
Beeld | iStock

Ook interessant