null Beeld

Prachtig initiatief: gratis ‘breiboezems’ voor borstkankerpatiënten

Dat er uit verschrikkelijke situaties soms mooie dingen ontstaan, bewijst het verhaal van Wendie Verweij (34). Nadat ze genas van borstkanker, besloot ze andere vrouwen te helpen. Stichting BreiBoezem, waarvan ze mede-oprichtster is, verstrekt gebreide protheses als alternatief voor de siliconen protheses aan vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan. Mét succes: inmiddels breien meer dan 300 vrijwilligers mee en zijn er al meer dan 3000 keer de gratis boezems aangevraagd.

BreiBoezem? Een prothese van katoen met liefde gemaakt

De BreiBoezem is een gebreide en uitwasbare prothese op maat die vrouwen na een borstamputatie kunnen dragen. Waar de silicone prothese soms te zwaar is, onhandig of niet fijn om te dragen in verband met de littekens van een borstoperatie, is de BreiBoezem juist licht en comfortabel. En niet duur: vrouwen kunnen ze gratis aanvragen.

null Beeld

Wendies missie? “Zo lang mogelijk BreiBoezems gratis te kunnen verstrekken aan zo veel mogelijk vrouwen," vertelt ze aan rtlnieuws.nl Het oorspronkelijke idee achter de stichting komt uit Australië en werd daar bedacht door een jonge vrouw met een wolwinkeltje. Nadat zij zelf borstkanker kreeg, besloot ze protheses te breien. Ze noemde deze Knitted Knockers en gaf ze vervolgens weg aan anderen. Na een oproep op de site van de Borstkanker Vereniging om het project ook hier te starten, meldde Wendie zich. “Ik wil een positieve draai geven aan het negatieve dat mij en zoveel andere vrouwen is overkomen. Daar haal ik kracht uit,'' vertelde ze aan het AD.

Video: bekijk hier het verhaal van Wendie

Toen Wendie zelf vanwege borstkanker een borstamputatie moest ondergaan, vond ze het moeilijk om zich vrouw te voelen. Aanvankelijk kon ze de uitwendige siliconen protheses niet verdragen en later bleken ze zwaar en onhandig, bijvoorbeeld tijdens het sporten. In dit fragment van Hart van Nederland (mei 2016) vertelt Wendie haar verhaal:

Boezembreiers

De boezems worden door zo'n 300 vrijwilligers gebreid. Op veel verschillende locaties in Nederland breien deze zogeheten Boezembreiers, die de ziekte vaak zelf hebben gehad of iemand in hun omgeving met de ziekte kennen, enthousiast mee. Er zijn inmiddels zelfs zoveel breisters dat ze alleen in de provincie Drenthe nog versterking zoeken. De stichting biedt de boezems gratis aan, materialen worden betaald dankzij giften van de zogenoemde Boezemvrienden. De boezems worden naar de betrokken ziekenhuizen gebracht, via 40 verschillende uitgiftepunten zoals inloophuizen en fysiopraktijken uitgedeeld of verstuurd.

Wil je ook een boezem aanvragen? Of een boezem breien of donatie doen? Kijk op de Facebookpagina van de stichting of Voeljeweervrouw, de site van Wendie.

Bezoek ook de Facebookgroep Margriet borstkankerlotgenoten.

null Beeld

#IKGEEFOMJE is een actie van Margriet. Hiermee willen we je enthousiast maken om, op wat voor manier dan ook, te laten zien dat je om iemand geeft. Dat kan 'm in kleine dingen zitten. Van een gesprek aanknopen of het delen van een maaltijd tot samen een uitstapje maken. Gebruik deze stickers voor jouw #ikgeefomje-moment, post een foto of video van je moment op social media met #ikgeefomje én maak kans op mooie prijzen, samen met diegene om wie je geeft. Doe je ook mee? Ga voor meer informatie naar margriet.nl/ikgeefomje

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden