null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Praat je weleens tegen jezelf? Dat is hartstikke goed en wel hierom

Praat je weleens tegen jezelf? Dat is hartstikke goed om te doen, want het activeert je hersenen én zorgt voor focus. 

Psychologen Gary Lupyan en Daniel Swingley wilden onderzoeken of het volwassenen helpt wanneer zij tegen zichzelf praten. De twee voerden experimenten uit met vrijwilligers die op zoek waren naar specifieke items. En wat bleek? De hersenen werken effectiever als je dingen hardop tegen jezelf uitspreekt. Als je naar iets op zoek bent en je zegt de naam van het voorwerp hardop, activeer je namelijk de visuele eigenschappen van je hersenen. Die eigenschappen helpen je vervolgens het object te vinden, zo legt de website reptoir.nl uit.

Het onderzoek was deels geïnspireerd op het eigen gedrag van onderzoeker Lupyan. "Ik mompel vaak in mezelf wanneer ik iets in de koelkast of in de supermarkt zoek," vertelt de hoofddocent in psychologie aan de University of Wisconsin–Madison, zo bericht allscienceglobe.com.

Zorgt voor focus

Bovendien helpt tegen jezelf praten om je te concentreren, afleidingen te negeren en het houdt je rustig. Als je in een overweldigende situatie zit, kun je met jezelf stap voor stap door het proces heen lopen. Hierdoor lijkt het minder ingewikkeld. Door hardop dingen uit te spreken, worden dingen logischer en begrijpelijker. Kleine kinderen doen dit bijvoorbeeld als ze iets leren. Ze vertellen hardop wat ze moeten doen en hierdoor zijn ze gefocust op welke stappen ze daarvoor moeten zetten. Door situaties hardop te benoemen, blijf je er met je gedachten bij en word je niet afgeleid door andere dingen om je heen.

Speech geven

Ga je een presentatie of een speech geven? Dan is het aan te raden om deze eerst hardop voor jezelf uit te spreken. Zo oefen je de manier waarop je praat, de manier waarop je het publiek gaat aankijken en kom je erachter met welke onderdelen je nog moeite hebt. Ook een peptalk aan jezelf geven is nuttiger als je dit hardop doet. Bovendien is het voor je eigenwaarde en zelfvertrouwen goed om af en toe hoorbaar een compliment aan jezelf te geven. Doe dit bijvoorbeeld als je een moment voor jezelf hebt; kijk in de spiegel en zeg hardop tegen jezelf: 'je kunt het.' De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Tips voor meer zelfvertrouwen

Wil je met meer zelfvertrouwen door het leven gaan? Bekijk dan deze vijf tips. En het mooie is, je kunt ze op elk moment toepassen.

Bronnen | reptoir.nl en allscienceglobe.com

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden