Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je een positieve testuitslag krijgen door het coronavaccin?

positieve-test-door-het-coronavaccin.jpg

Bij de meeste coronavaccins zijn twee prikken nodig voordat je goed beschermd bent tegen het virus. Dat betekent dat je ook na die eerste prik kans loopt op een besmetting. Stel dat je na je vaccinatie klachten krijgt die lijken op coronasymptomen, dan geldt nog steeds dat je je moet laten testen. Maar daarmee rijst ook de vraag: kun je door inenting met het coronavaccin ook een positieve testuitslag krijgen, zonder dat je besmet bent? 

Moet een coronatest het onderscheid kunnen maken tussen het ‘normale’ virus en de deeltjes uit een vaccin, of werkt dit anders? 

Een positieve test door het coronavaccin

Bij een inenting van een coronavaccin krijg je virusdeeltjes ingespoten. Daarom klinkt het misschien logisch dat je hierdoor ook positief op het virus zou kunnen testen. Het RTL Nieuws zocht deze bewering bij het RIVM uit. Zij laten weten dat die vaccinatie geen invloed heeft op de coronatesten die de GGD gebruikt. Dat geldt voor zowel de PCR-test als de antigeensneltest.

Bij een positieve test kan dat dus nooit komen door het coronavaccin, maar ben je op een andere manier besmet geraakt met het virus. Dat zij met zekerheid kunnen stellen dat het vaccin geen positieve testuitslag kan veroorzaken, komt door de manier van vaccineren en de manier van testen.

Werking van het coronavaccin

Normaal gesproken krijg je bij een vaccinatie, bijvoorbeeld bij de griepprik, dode virussen ingespoten. Hierdoor word je niet ziek, maar leert je immuunsysteem het virus wel te herkennen en hierop te reageren. Bij coronavaccins krijg je geen dood coronavirus ingespoten, maar krijg je slechts een klein onderdeel van het virus binnen. Dat is het stukje van het virus dat er normaal voor zorgt dat je immuunsysteem zogenoemde spike-eiwitten aanmaakt.

Door alleen dat kleine stukje van het virus te gebruiken gaat je lichaam zelf spike-eiwitten aanmaken, die nodig zijn bij een coronabesmetting. Hierdoor worden je lichaam en de afweercellen getraind om het virus te herkennen en hierop te reageren, zonder dat je het volledige coronavirus in je lichaam hebt gehad. 

Lees ook: Waarom sneltesten volgens het RIVM kunnen leiden tot méér coronabesmettingen

Test meet andere deeltjes

Een coronatest meet of er een aantal specifieke virusdeeltjes aanwezig zijn in je lichaam. Heb je die? Dan test je positief. Bij het coronavaccin krijg je dus maar een klein stukje van het virus binnen. En dat zijn niet dezelfde stukjes waar een coronatest op meet of je besmet bent of niet. Daarom is het niet mogelijk dat je een positieve testuitslag krijgt door het coronavaccin. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws, RIVM
Beeld | Getty Images

Ook interessant