Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is de reden waarom pompoen je kan helpen afvallen

dit-is-de-reden-waarom-pompoen-je-kan-helpen-afvallen.jpg

Wist je dat pompoen veel meer vitamine A bevat dan boerenkool en zelfs meer vezels heeft dan de superfood quinoa? Met andere woorden; pompoen is niet alleen heel lekker, maar ook heel gezond voor je.

Daarnaast helpt deze herfstvrucht (het is officieel dus geen groente) jou ook nog eens om af te vallen. Dat zit zo: 

Vol met vezels

Niet het eerste wat je zou verwachten bij de aanblik van die grote oranje bal, die vooral in de herfst in de schappen ligt. Maar zelfs pompoen in blik bevat meer vezels dan de gezonde, groene bladeren van de boerenkool. Het voordeel van vezelrijke producten is over het algemeen dat ze je een vol gevoel geven. Van pompoen eet je daardoor automatisch een stuk minder. Daarnaast stabiliseert de vrucht jouw bloedsuiker en geeft het je de hele dag door energie.

Pompoen als minder vette smaakvervanger

Vanwege haar vele gezonde kwaliteiten en de hoeveelheid vezels is de pompoen een ideaal hulpmiddel in de keuken. Wil je een gerecht smeuïger of voller maken? Voeg er pompoen in plaats van kaas of room aan toe. Dit maakt je gerecht minder vet, en helpt je op die manier minder calorieën en verzadigd vet binnen te krijgen. Ideaal dus om op die manier een aantal kilootjes kwijt te raken.

Goed voor je hart

Maar naast dat het je helpt met afvallen, zitten er nog meer gezondheidsvoordelen aan pompoen. Zo zit het boordevol mineralen, zoals kalium (ook wel bekend onder de naam potassium), magnesium en ijzer, die er voor zorgen dat jouw bloeddruk op pijl blijft. Daarnaast zorgt deze kleurrijke vrucht ervoor dat er genoeg zuurstof naar de rode bloedcellen wordt afgevoerd. Daarmee bevat een portie pompoen veertien procent van de hoeveelheid kalium wat jij gemiddeld op een dag binnen hoort te krijgen. In vergelijking: een banaan zorgt voor maar twaalf procent van die dagelijkse hoeveelheid.

Het oranje kleurtje is goed voor je

Net als een wortel, kleurt ook een pompoen zo mooi oranje. Dit komt door de grote hoeveelheid aan beta-caroteen die in de vrucht aanwezig is. Het wordt daardoor gezien als een pro-vitamine A en bevat een hoge hoeveelheid antioxidanten. Deze beschermen je lichaam tegen (schadelijke) invloeden van buitenaf, waaronder uv-straling. Daarnaast bevat een pompoen een hoop vitamine C en E, wat celvernieuwing in je lichaam bevordert. Eet je geregeld voedingsproducten die een hoop antioxidanten en kalium bevatten? Dan loop je minder risico op hartklachten of het krijgen van kanker.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Voedingscentrum, Good Housekeeping
Beeld | iStock

Heb jij het Margriet-kookboek al? 

Ook interessant