Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat zijn nou echt de allersmerigste plekjes in huis?

wat-zijn-nou-echt-de-allersmerigste-plekjes-in-huis.jpg

Snijplanken, kranen, gootstenen en deurklinken: microbiologen vinden ware explosies van poepbacteriën op deze plekken in huis. En toch kan het nóg viezer.

“Hoe komt er stront in de keuken? Dat was altijd één van mijn tentamenvragen”, vertelt Frans van Knapen. Hij was hoogleraar levensmiddelenhygiëne en veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit Utrecht. Doordat we onze handen niet wassen nadat we naar de wc zijn geweest? “Klopt”, zegt Van Knapen.

Vieze plekjes in huis

“En als we onze handen wel wassen, dan doen we het verkeerd. Vuil komt aan de handdoek. Dus zelfs al weet de volgende persoon wel hoe het moet, dan krijgt hij de bacteriën tijdens het afdrogen toch aan zijn handen. Maar dat is niet de belangrijkste bron.”

Je bent dus voortdurend vuil aan het verplaatsen in je eigen leefruimte. Een ander voorbeeld dat Van Knapen geeft is de kattenbak. Die staat bij veel mensen in de keuken. ‘Dat beest doet z’n ding en komt daarna op het aanrecht kijken of er wat te jatten valt.’ Ook over honden en hun hygiene is hij niet te spreken. ‘De hond is net uitgelaten en zet z’n voorpoten op het aanrecht. Eens zien of er nog wat lekkers ligt.’ Huisdieren zijn een hele flinke bron van viezigheid.

Vieze boodschappentas op het aanrecht

Ook mensen zónder trouwe viervoeter kunnen er wat van. ‘Je boodschappentas heeft in de winkel op de grond gestaan. Waar zet ik hem neer als ik thuiskom? Op het aanrecht. Dan hoef je je niet af te vragen hoe er stront op het aanrecht komt. We zijn een stel smeerpijpen.’

Lees ook: Waarom het tijd is om je herbruikbare boodschappentas te wassen

Maar poepbacteriën komen niet alleen via onze vieze handen in de keuken. Ook via vlees komen ze op ons aanrecht terecht. Natuurlijk wordt er in slachthuizen geprobeerd om ingewanden en darmkanalen intact uit een dood dier te trekken, maar toch komt het soms voor dat er sporen van poep op vlees worden aangetroffen. En hetzelfde geldt voor groenten en fruit. 

Poepbacteriën verspreiden door het hele huis

Wat je eraan kan doen? Om te beginnen: verschillende snijplanken voor groenten, fruit en vlees. Vlees altijd goed bakken en je fornuis, koelkast en kraan vaak afnemen. En die snijplanken? Meteen na gebruik afwassen met water en zeep en goed laten drogen. Oh, en schrob meteen je gootsteen even goed. Dát is pas een broeinest.

Toch is die gootsteen niet het allerergst. Nee, die eerste plaats is voor ons vaatdoekje. Of voor de spons. Waar je dan ook mee schoonmaakt. Even snel iets wegvegen en weer terugleggen. ‘In een nat dweiltje krijg je uitgroei van bacteriën’, zegt Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). ‘Vervang doekjes daarom elke dag. En gebruik het doekje uit de keuken niet op de wc en andersom.’

Sponsjes zijn nog erger dan vaatdoekjes volgens Molenaar. Deze krijg je van binnen namelijk gewoonweg niet droog. Het allerveiligste: een rol keukenpapier en wat reinigingspray.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nu
Beeld | iStock

Ook interessant