Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít betekent het als je poep blijft drijven

poep-blijft-drijven.jpg

Hopelijk ben je niet aan het eten, want poep is niet het allersmakelijkste gespreksonderwerp. Maar wél een belangrijke, want poep zegt een heleboel over je gezondheid. De structuur, kleur, geur… en of het zinkt of niet. Moet je je zorgen maken als je poep blijft drijven?

De oorzaken lopen namelijk nogal uiteen.

Redenen waarom je poep blijft drijven

1. De deeltjes in je poep zijn erg klein

Wanneer je poep drijft, kan dat betekenen dat de deeltjes van je poep zó klein zijn dat ze lichter zijn dan die van water. Dit is juist een heel positief signaal, want dit geeft aan dat de zwaardere, voedzame deeltjes zijn opgenomen in je lichaam. Dat betekent dat je stoelgang goed werkt en dat je lichaam voedingsstoffen goed opneemt.

2. Je hebt te veel magnesium geslikt

Veel mensen slikken magnesium voor een betere nachtrust of om hun bloedsuikerspiegel te reguleren. Een overschot aan magnesium zorgt er echter voor dat je ontlasting meer water absorbeert, waardoor het losser wordt en makkelijker blijft drijven. Het is niet iets om je direct zorgen over te maken, maar wel een duidelijk signaal dat je meer magnesium binnenkrijgt dan je nodig hebt.

Lees ook:
Dít vertellen deze 10 ‘poepsoorten’ je over je gezondheid

3. Je hebt het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Uit een onderzoek naar het Prikkelbare Darm Syndroom is gebleken dat 26 procent van de deelnemers met PDS ook last had van drijvende poep. Als je drijvende poep hebt, betekent dat niet automatisch dat je ook PDS hebt, maar het is er wel een symptoom van. Als je ook last hebt van andere symptomen, zoals kramp, steken, een opgeblazen buik en veel gasvorming, kan het geen kwaad om je er eens op te laten testen.

4. Je poep bevat veel vet

Als je poep veel vet bevat, is er meer kans dat het blijft drijven. Dit komt doordat vet deels uit olie bestaat, en water en olie mengen niet. Hierdoor kan je poep aan de oppervlakte blijven drijven. Vettige poep kan een signaal zijn dat je lichaam bepaalde voedingsstoffen mist of niet goed opneemt. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn, bijvoorbeeld problemen met de galblaas of darmen. Als je vermoedt dat hier de oorzaak ligt, kun je het best even een afspraak maken met je huisarts.

Drijvende poep voorkomen

Poep die blijft drijven is op zichzelf natuurlijk geen probleem, maar het kan wél een signaal zijn van een onderliggend probleem. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen voor een gezonde stoelgang:

  • Verminder stress: hoe meer stress je hebt, hoe meer je stoelgang lastig gaat doen.
  • Eet voedingsmiddelen met natuurlijke probiotica, want deze stimuleren de darmfuncties.
  • Kauw goed op je voedsel, zodat voedingsmiddelen beter kunnen worden opgenomen.
  • Vermijd gefrituurd of vet voedsel.
  • Eet darmvriendelijke voedingsmiddelen, zoals gefermenteerd voedsel en veel vezels.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kjhunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant