null Beeld

Plotseling kramp in kuit of voet? Hierdoor kan het komen

Heb je voor het slapengaan last van tintelingen, jeuk en kramp in je kuit of voet, waardoor het moeilijk is om stil te blijven liggen? Dan kan het Restless Legs Syndrome, oftewel het rustelozebenensyndroom (RBS), de boosdoener zijn.

Ongeveer tien procent van de mensen heeft last van RBS. Vrouwen hebben er veel vaker last van dan mannen en het komt ook meer voor bij mensen op leeftijd, zo meldt de Vlaamse krant hln.be.

Tintelingen, krampen of jeuk

Tintelingen, krampen of gewoon jeuk zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op RBS. Je krijgt zonder directe aanleiding een onaangenaam gevoel in je benen. Uiteindelijk veranderen deze symptomen in kramp, die doorschiet tot diep in je kuiten, voeten of onderbenen. Hier heb je geen controle over. Vooral als je na een lange, zware dag op de bank of in bed gaat liggen, kun je hier last van krijgen.

IJzertekort

Wat is de oorzaak van het rustelozebenensyndroom? Er is niet één duidelijke aanwijsbare reden. Het kan komen doordat je te weinig water drinkt of te weinig ijzer, magnesium of calcium binnenkrijgt. Het kan eventueel ook komen door het dragen van verkeerde schoenen, overmatig alcoholgebruik, reuma, suikerziekte of medicijnen tegen depressie of psychose. Nog een andere mogelijke oorzaak is te weinig beweging.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Dit doe je ertegen

Op korte termijn kan het helpen je voeten warm te houden in bed of even een stukje te gaan wandelen. Ook je voet stretchen tegen een muur of met een riem rond je voet je kuitspieren rekken, kan helpen. Verder kan een warm bad nemen of een warm kompres of kersenpitkussen tegen je kuiten/voeten houden, de klachten verlichten.

Om erachter te komen wat voor jou persoonlijk de oorzaak is van die rusteloze benen en wat je eraan kunt doen, kun je het best advies bij de huisarts inwinnen.

Zeldzamere variant

Het rustelozebenensyndroom geeft met name ’s avonds en ’s nachts last. Er bestaat ook een zeldzamere variant waarbij je ’s nachts klachten hebt, maar waarvan je niets merkt. Het gaat hierbij om Periodic Limb Movement Disorder (PLMD), waarbij je met regelmaat een stuiptrekking in je benen maakt. Als je hieraan lijdt en ervan wakker wordt, heb je geen idee dat het je eigen benen waren die je hebben gewekt. Het is vaak de partner die degene met PLMD erop wijst. Maar als je alleen slaapt, kan het lang duren voordat er een diagnose is gesteld. Dit kan problematisch zijn, omdat je van PLMD op den duur chronisch vermoeid kunt raken. Herken je jezelf hierin? Vraag dan je huisarts om advies.

Bronnen | hln.be en libelle.nl

Foto | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden