null Beeld

Plots jeukende vlekken? Zo herken je netelroos (en dit helpt ertegen)

Heb je plotseling last van rode, gezwollen vlekjes op de huid die vreselijk jeuken? Waarschijnlijk heb je last van netelroos. Deze huiduitslag ontstaat meestal door een overgevoeligheidsreactie, bijvoorbeeld door de zon of door iets wat je hebt gegeten. Zo'n een op de vijf mensen wordt er een keer door overvallen. Wat helpt tegen de jeuk?

Netelroos is een jeukende huiduitslag met bleekroze, licht gezwollen vlekken. Deze vlekken worden ook wel galbulten genoemd. De uitslag lijkt veel op de bulten die je krijgt als je brandnetels hebt aangeraakt. Daaraan herken je ook het verschil met zonneallergie, die kleinere bultjes, blaasjes of vlekjes veroorzaakt. Netelroos begint ook vaak met rode vlekjes, maar deze gaan daarna over in verdikte rode plekken die in het midden vaak wat bleker zijn. De uitslag ontstaat plotseling en verdwijnt meestal binnen enkele uren tot dagen.

Mogelijke oorzaken

Netelroos ontstaat doordat je ergens overgevoelig op reageert. Bijvoorbeeld op iets waar je allergisch voor bent, zoals een medicijn of een bepaald voedingsmiddel. Maar je kunt ook overgevoelig reageren op prikkels die direct op je huid inwerken, zoals zonlicht of brandnetels. Soms kan ook een virusinfectie voor netelroos zorgen. Eigenlijk zijn er heel veel verschillende prikkels waar je zomaar overgevoelig op kunt reageren. Tenzij je echt weet dat je een bepaalde allergie hebt, blijft de precieze oorzaak vaak onduidelijk.

Voorbeelden van prikkels waar sommige mensen netelroos van kunnen krijgen:

  • geneesmiddelen zoals antibiotica of aspirine
  • voedingsmiddelen zoals chocolade, eieren, schaaldieren, noten of fruit
  • voedseltoevoegingen zoals kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers
  • warmte, koude, druk of zonlicht op de huid
  • contact met plantaardige of chemische stoffen
  • insectensteken, bijvoorbeeld van wespen, muggen, luizen of bedwantsen

Wat helpt tegen de jeuk?

Wanneer je met 'jouw prikkel' in aanraking komt, komt er in je huid een stof vrij die de uitslag veroorzaakt. Deze stof heet histamine. Bij heftige jeuk kun je tabletten (antihistaminica) gebruiken waardoor de jeuk vermindert. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar. Een nadeel van sommige tabletten is dat je er suf of slaperig van kunt worden, vraag je apotheker welke je dus het best kunt nemen. Een koelzalf of lotion met zinkoxide (lotio alba) kan ook verlichting geven, deze zijn ook bij de apotheek verkrijgbaar. Verder kan een lauwe douche verkoeling geven. Je kunt je huid ook afdeppen met een oplossing van water en een scheutje azijn. Tot slot: vermijd alcohol, pijnstillers, zuur fruit, stress, hitte en krabben. Dit kan de jeuk verergeren.

Hoe lang kan netelroos duren?

Netelroos gaat altijd vanzelf over. Meestal verdwijnt de huiduitslag al binnen enkele uren of dagen, heel soms duurt het enkele weken. Tenzij je ogen of lippen beginnen op te zwellen, je last krijgt van benauwdheid of de uitslag zich als een razende begint te verspreiden, kun je gewoon afwachten. Neem ook contact op met je huisarts als je hebt zitten krabben en de krabplekjes ontstoken raken. Weet of vermoed je wat de netelroos heeft veroorzaakt? Probeer deze prikkel dan voortaan te vermijden. Bijvoorbeeld door een plekje in de schaduw op te zoeken en een sunblock te gebruiken als zonlicht de boosdoener is geweest.

Bron | Thuisarts.nl, Apotheek.nl, huidarts.com, huidhuis.nl, iStock (foto)

Lees ook

Zo kom je erachter of je zonnebrandcrème nog goed is

Zo krijg je zonnebrandcrème uit kleding

Dit natuurlijke middeltje werkt het allerbest tegen muggen (volgens de muggenexpert!)

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden